«28 φορές Ευρώπη» στην ΕΡΤ1

02:35 5/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η Ευρώπη. Μια ουτοπία» είναι ο τίτλος του επεισοδίου της εκπομπής «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Κώστας Αργυρός και μεταδίδεται από τη συχνότητα της ΕΡΤ1, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 17:00.

Την ώρα που ο αντιευρωπαϊσμός δείχνει να βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία και οι φωνές, που προβλέπουν τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοένα πολλαπλασιάζονται και δυναμώνουν, κάποιοι επιμένουν στην ανάγκη να υπάρξει μια νέα

«ουτοπία» για μια Ευρώπη των πολιτών.

Μια τέτοια «Eutopia» παρουσίασε πριν από μερικούς μήνες στο βιβλίο της «Γιατί η Ευρώπη πρέπει να γίνει μια Δημοκρατία», η Γερμανίδα πολιτική επιστήμονας Ουλρίκε Γκέρο. Κεντρική ιδέα του βιβλίου, που προκάλεσε αίσθηση στην Ευρώπη και έχει μεταφραστεί ήδη σε αρκετές γλώσσες, αποτελεί η ανάγκη για μια «επιστροφή» της πολιτικής, που θα θέσει στο επίκεντρο τον κυρίαρχο πολίτη και θα υλοποιήσει την αρχή της πραγματικής ισότητας και ισονομίας για όλους τους Ευρωπαίους. Μόνο τότε η ιδέα της Ευρώπης θα μπορέσει να γίνει ξανά ελκυστική και να αποκτήσει ουσία, κυρίως για τη νέα γενιά που βιώνει στην καθημερινότητά της μια εντελώς διαφορετική Ευρώπη, από εκείνη που ακούει και διαβάζει «στα χαρτιά».

Ο Κώστας Αργυρός ταξίδεψε στο Πανεπιστήμιο του Κρεμς στην Αυστρία -όπου η Γκέρο διδάσκει Ευρωπαϊκή Πολιτική- και συζήτησε μαζί της γι’ αυτό το σχέδιο, που μπορεί να ακούγεται φιλόδοξο, αλλά βασίζεται σ’ ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πάνω απ’ όλα εστιάζει στη δύναμη της χειραφέτησης των πολιτών από τα δεσμά που έχουν επιβάλει γερασμένοι θεσμοί και ιδέες. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η Γερμανίδα πολιτική επιστήμονας, δεν αρκούν οι ασαφείς ευχές και υποσχέσεις για «περισσότερη Ευρώπη», αλλά ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα δώσει στους πολίτες τη βεβαιότητα ότι η ψήφος τους έχει την ίδια βαρύτητα σε όλες τις χώρες και τα δικαιώματά τους, όπως η κοινωνική ασφάλεια και οι υποχρεώσεις τους, όπως η φορολογία, δεν αλλάζουν ανάλογα με την εθνικότητά τους.

Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.

Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη, Ωραιάνθη Αρμένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα