2,5% λιγότεροι θεριακλήδες παγκοσμίως

15:41 22/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μειώθηκε κατά 2,5% το ποσοστό καπνίσματος παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, αν και όπως τονίζεται η μείωση δεν αφορά σε όλες τις χώρες και δεν είναι τόσο όσο θα έπρεπε.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν το βαθμό επιτυχίας στην υλοποίηση της διεθνούς Σύμβασης-Πλαισίου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία υπογράφηκε από 180 χώρες το 2005.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το κάπνισμα εμφανίζει μείωση σε 90 χώρες, αύξηση σε 24 και σταθερότητα σε 12 χώρες, ενώ δεν

υπάρχουν στοιχεία για τις υπόλοιπες.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφτηκαν στην Βόρεια Ευρώπη και στην Νότια Αμερική ( κατά 7,1% και 6,8% αντίστοιχα), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειωθήκαν στην Κεντρική και Βόρεια Αφρική (12,6% και 4,6% αντίστοιχα).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζιόφρι Φονγκ του καναδικού Πανεπιστημίου του Ουότερλου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», εκτιμούν ότι ενώ έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος ενάντια στην «παγκόσμια επιδημία του καπνού», όπως την αποκαλούν, παρόλα αυτά η πρόοδος είναι ακόμη κατώτερη των αρχικών προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει η υπογραφή της διεθνούς σύμβασης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό αν συνεχιστεί η αντικαπνιστική πολιτική. Η Σύμβαση-Πλαισίου του 2005 υποχρεώνει τα κράτη να βάζουν υψηλούς φόρους στα τσιγάρα και στα άλλα καπνικά προϊόντα, όπως κα να απαγορεύει το κάπνισμά σε δημόσιους χώρες και να βάζει προειδοποιητική σήμανση στα πακέτα για τους κινδύνους του καπνίσματος, να περιορίσουν δραστικά τις διαφημίσεις των τσιγάρων κ.α.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι όσο ποιο αυστηρά είναι τα μέτρα ενάντια του καπνίσματος τόσο μειώνεται το ποσοστό του πληθυσμού που καπνίζει. Κάθε πρόσθετο μέτρο που εφαρμόζεται πλήρως στην πράξη, μειώνει τους καπνιστές κατά σχεδόν 1,6%.

Το μέτρο με την ευρύτερη εφαρμογή διεθνώς είναι η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, που έχει ήδη υλοποιηθεί από το 28% των χωρών. Το μέτρο με την μικρότερη εφαρμογή είναι η διαφημιστική απαγόρευση, στην οποία έχουν προχωρήσει μόνο το 13% των χωρών.

Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για διάφορες παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα σκοτώνει περίπου έξι εκατομμύρια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Αναστάσιος Βλάχος

Φωτογραφία: AP Photo/Rich Pedroncelli, File

Keywords
Τυχαία Θέματα