Το 2020 ήταν η μαύρη χρονιά για τον τουρισμό της Ισπανίας (ανταπόκριση)

13:04 4/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση – Μαδρίτη : Δώρα Μακρή

Τουλάχιστον 77% λιγότερους τουρίστες δέχτηκε η Ισπανία το 2020, την χρονιά που σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορονοϊού. Σε απόλυτους αριθμούς η μείωση αυτή σημειώνει 65 εκατομμύρια λιγότερους τουρίστες από το 2019 και μείωση εσόδων περίπου 20 δισ. ευρώ από τα περίπου 92 δις. ευρώ του 2019.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιοποιεί η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ισπανίας (ΙΝΕ) μετά από επτά συνεχόμενες χρονιές που η χώρα σημείωνε συνεχείς αυξήσεις , το 2020

και η πανδημία οδήγησαν στην κατακόρυφη πτώση. Στην ουσία πρόκειται για οικονομική καταστροφή για την χώρα στην οποία ο τουρισμός αποτελεί το 12,4 % του ΑΕΠ της. Το 2020 έπεσε το ποσοστό αυτό έπεσε στο 4% του ΑΕΠ της Ισπανίας. Το 2019 επισκέφθηκαν την Ισπανία 83,5 εκατομμύρια τουρίστες, πολύ μακριά από τα 18,5 εκατομμύρια του 2020 που παραπέμπουν σε παρελθόντα έτη, όπως την διετία 1967-1968.

Οι μήνες Απρίλιος και Μάιος του 2020 με την Ισπανία σε καθολικό λοκντάουν, τα ποσοστά εισόδου τουριστών ήταν μηδενικά , καθώς τα αεροδρόμια ήταν κλειστά όπως και οι κάτοικοι χωριών και πόλεων θωρακισμένοι στα σπίτια τους. Η μείωση τουριστών από τις τρεις βασικές χώρες που επισκέπτονται την Ισπανία κάθε χρόνο, έφθασε το 82% για την Μ. Βρετανία, το 78% για την Γερμανία και το 65% για την Γαλλία.

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τον ιστορικό αντίκτυπο της πανδημίας στις διεθνείς τουριστικές ροές, οι οποίες παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 74% σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, που εδρεύει στην Μαδρίτη. Στην Ισπανία, αυτός ο αντίκτυπος έγινε αισθητός σε όλες τις μετρήσεις του τουρισμού. Η κυβέρνηση και οι Αυτονομίες συνεχίζουν να εργάζονται για να διατηρήσουν τον παραγωγικό ιστό, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα, πιστεύοντας ότι το 2021 θα είναι το έτος της ανάκαμψης », υποστηρίζει ο Φερνάντο Βαλντές, υφυπουργός τουρισμού.

Παρόλα αυτά οι προοπτικές και για το 2021 εξακολουθούν να είναι πολύ ανησυχητικές για τον τουριστικό τομέα και τις επιχειρήσεις. Όπως επισημαίνει ο Χοσέ Λουίς Θορέδα, αντιπρόεδρος της Exceltur: «Περίπου το 90% του συνόλου της πιθανής εσωτερικής και εξωτερικής ζήτησής μας, εμποδίζεται από υγειονομικούς περιορισμούς. Ο χρόνος εξαντλείται για να αποφευχθεί η πτώχευση των εταιρειών και η απώλεια θέσεων εργασίας και είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμού».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα