Κομοτηνή:16-6-2018 ΕΡΤ…Ενημέρωση

21:02 16/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας
Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου
Τρεις προτάσεις που αποτελούν στόχους του Υπουργείου παρουσίασε στην Βουλή κατά τη διάρκεια της Ομιλίας του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Βαγγέλης Αποστόλου. Ειδικότερα, ανέφερε: 1.Να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ.

2.Να μην υπάρξει πλήρης εξωτερική

σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων. Ήδη καταφέραμε όχι μόνο να την αποφύγουμε, γιατί αν γινόταν με τον τρόπο που έγινε, με τη δική σας σύμφωνη γνώμη την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, θα είχαμε μία απώλεια της τάξης των 746 εκατομμυρίων, ενώ με τη διαπραγμάτευσή μας διασφαλίσαμε τουλάχιστον διπλάσιο ποσό ανά στρέμμα από το μέσο όρο της Ε.Ε., που σημαίνει ότι αυτή η σύγκλιση θα μας κοστίσει λιγότερο από 150 εκατομμύρια, σε βάθος 7ετίας. 3. Να αποτραπεί κάθε ιδέα ακόμη και για μικρού βαθμού συγχρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων από εθνικούς πόρους, γιατί αυτό θα ανοίξει τη πόρτα της επανεθνικοποίησης.

Αντιπεριφέρεια Ροδόπης
Επίσκεψη Κύπριων Μαθητών στην Π.Ε. Ροδόπης
Τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκο Τσαλικίδη επισκέφτηκαν μαθητές και καθηγητές του Λανίτειου Γυμνασίου Λεμεσού Κύπρου στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του με το 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής. Ο Νίκος Τσαλικίδης, αφού καλωσόρισε τους μαθητές της Κύπρου στην περιοχή μας και μίλησε για τις ομορφιές της περιοχής μας τις οποίες αξίζει να επισκεφτούν και να γνωρίσουν, τους ενημέρωσε για τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης Β΄ Βαθμού και στάθηκε στην διαχρονικά αρμονική και ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή μας, η οποία αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών, λαών και θρησκειών. Σε δηλώσεις του ο κ. Τσαλικίδης τόνισε πως «Είναι σημαντικό να γνωρίσουν την περιοχή μας άνθρωποι από την Κύπρο και αυτά τα παιδιά και οι καθηγητές να αποτελέσουν πρεσβευτές της Ροδόπης στην περιοχή τους, προκειμένου να μεταφέρουν όλα όσα είδαν από τις ομορφιές της περιοχής μας και γευόμενοι την Θρακιώτικη Φιλοξενία». Σε όλους τους παρευρισκομένους, μαθητές και καθηγητές, δόθηκαν αναμνηστικά δώρα σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, που αφορούν τα αξιοθέατα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και ένα λεύκωμα της Ροδόπης.

Κόμματα – Κινήματα
Αιμοδοσία από την ΝΟΔΕ Ροδόπης
Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη που εορτάζεται την 14η Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα , στο «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ» Νοσοκομείο Κομοτηνής, εθελοντική αιμοδοσία από τη ΝΟΔΕ Ροδόπης σε συνεργασία με την ΔΗΜΤΟ Κομοτηνής.
Η πραγματοποίηση της σημερινής δράσης είχε διττό στόχο, την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για ένα τόσο σημαντικό θέμα αλλά και την ουσιαστική ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του κόμματός μας, προκειμένου να ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των συνανθρώπων μας, που έχουν ανάγκη από αίμα.

Οικονομία
Παράγουμε Τοπικά… Δημιουργούμε Ομαδικά
Το Επιμελητήριο Ξάνθης διοργανώνει ημερίδα με τίτλο: «Παράγουμε Τοπικά… Δημιουργούμε Ομαδικά», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 και ώρα 19:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, Βασ. Κωνσταντίνου 1, Ξάνθη. Στόχος του Επιμελητηρίου είναι η ανάδειξη/πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων ποιότητας του αγροδιατροφικού τομέα και η σύνδεση τους με τον τριτογενή τομέα παραγωγής. Πρόγραμμα Ημερίδας: Χαιρετισμός Προέδρου Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στυλιανού Μωραΐτη. Παρουσίαση της κεντρικής ιδέας της Δράσης του Επιμελητηρίου Ξάνθης – κ.κ. Ζαΐτιδης Αθανάσιος και Ανδρέου Παναγιώτης, Μέλη Δ.Σ. Επιμελητηρίου Ξάνθης. «Η Καθετοποίηση της Αγροτικής Παραγωγής – Προϋποθέσεις και Χρηματοδοτικά Εργαλεία» – κ. Δημήτρης Μπαρδακίδης, Επικεφαλής Europe Direct Ξάνθης. «Το Branding και η σημασία του για την Τοπική Οικονομία» – κα. Σίσσυ Μπαζιάνα, Γεωπόνος MScEna Σύμβουλοι Ανάπτυξης. «Αξιοποίηση του “Θεματικού Τουρισμού” σαν εργαλείο τοπικής Ανάπτυξης: Η προσπάθεια επαναπροσδιορισμού τουBrand του Ελατοχωρίου Πιερίας» –κ. Φίλιππος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής.

ΑμεΑ
Θέματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ φέρνουν στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά με επαφές τους με φορείς και αρχές της Περιφέρειας Αν.Μ.Θράκης τα μέλη της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΟΜΑμεΑ ΑΜΘ).
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο θέμα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στο δομημένο περιβάλλον, στις κτιριακές εγκαταστάσεις, στις παραλίες, καθώς και στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τα ΑμεΑ από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού. Επιπλέον, θέτουν το ζήτημα δημιουργίας «Σημείων Αναφοράς» σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και τους Δήμους της χώρας, σύμφωνα με τον Ν. 4488/2017, για την παρακολούθηση υλοποίησης των υιοθετούμενων κατ’ εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Άτομα με Αναπηρία δημόσιων πολιτικών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Επίσης, το πρόσφατο ΦΕΚ Β’ 2090/7-6-2018 για την λειτουργία της Εγνατίας Οδού και την μη εξαίρεση των Αμεα στην καταβολή διοδίων, ενώ επισημαίνουν την έλλειψη δημόσιων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ), διεκδικώντας τη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν.

Παιδεία
Δημοκρίτειο Xanthi Tech Lab

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative), το Xanthi Tech Lab του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, ΔΑΣΤΑ, Δ.Π.Θ. με ομιλητή τον Kurt F. Heiar, Λέκτορα του John Pappajohn Entrepreneurial Center στο Πανεπιστήμιο της Iowa, των Η.Π.Α. Η παρουσία του κ. Heiar ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα του Αμερικάνικου οικοσυστήματος και μεταφέροντας την πολύτιμη εμπειρία του, από μεγάλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ όπου ήταν Πρόεδρος. Παρουσίασε επίσης τα βήματα για τη μετεξέλιξη μιας ιδέας σε βιώσιμη και επιτυχημένη επιχείρηση, τις πραγματικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ένας νέος επιχειρηματίας, τους «τύπους» και τις επιδιώξεις των επενδυτών, και τη σημασία της καινοτομίας ως στοιχείο της επιχειρηματικής στρατηγικής. Τέλος, μετά από συζήτηση που είχε με τους συμμετέχοντες έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα για το τοπικό οικοσύστημα και τις ευκαιρίες που παρέχονται και υποσχέθηκε να ξαναέρθει για ακόμα περισσότερες δράσεις.

Κοινωνία
Εκδήλωση από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς
Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει εκδήλωση στην Κομοτηνή, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Οι οικονομικές πλευρές της υποχρεωτικής ανταλλαγής μειονοτήτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας» του Μεχμέτ Μιχρί Μπελί (Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς Εκδόσεις νήσος, 2017) την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018, ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (οδός Καβείρων) Κομοτηνή. Ομιλητές θα είναι: Σία Αναγνωστοπούλου, καθηγήτρια Παντείου, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σεφέρ Γκιουβέντς, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ανταλλαγέντων Συνθήκης Λωζάννης, Μουσταφά Μουσταφά, βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ και Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ευχαριστήριες ανακοινώσεις
Το Δ.Σ. καθώς και το προσωπικό του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με ανακοίνωσή τους ευχαριστήσουν θερμά, όλους όσους, καθοιονδήποτε τρόπο, με τον γραπτό ή προφορικό τους λόγο, τίμησαν την μνήμη της ιδρύτριας του Ιδρύματος Βιργινίας Τσουδερού για την πολύτιμη προσφορά της στην Θράκη.

Πολιτισμός
Δείπνο με το ΔΗΠΕΘΕ
Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 και ώρα 9.00 μ.μ. θα δοθούν οι βεβαιώσεις συμμετοχής στο Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής, που διοργάνωσαν το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, στο Bar – Restaurant “La Corte”, Αδριανουπόλεως 4,Κομοτηνή.

Γιορτή σοκολάτας

Η Δ/νση Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Ροδόπης, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής, τα Σωματεία ζαχαροπλαστών μπουγατσοποιών και καφετοπωλών της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης, διοργανώνει τη γιορτή σοκολάτας «Όλοι μαζί μπορούμε στη σοκολάτα να βυθιστούμε» την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 στην Πλατεία Ειρήνης Κομοτηνής, ώρα 19:00. Η προαναφερόμενη εκδήλωση πραγματοποιείται στο περιθώριο της «3ης Μαθησιακής Διδασκαλικής Επιμορφωτικής Συνάντησης Εταίρων», που διοργανώνεται στην Κομοτηνή, κατά το χρονικό διάστημα 18-22 Ιουνίου 2018, και εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ «Bringing Europe Home At School (BEHAS)», στο οποίο συμμετέχει η Δ/νση Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Ροδόπης, ως συντονίστρια, μαζί με ανάλογες εκπαιδευτικές δομές της Αυστρίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας.

Αστυνομικό Δελτίο
Επίθεση στην Α.Δ. Ξάνθης
Επίθεση με μολότοφ δέχτηκε η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης το βράδυ της Πέμπτης λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Άγνωστοι, μέχρι στιγμής, δράστες πέταξαν τη μολότωφ στον ακάλυπτο του Μεγάρου, εκεί όπου φυλάσσονται υπηρεσιακά και κατασχεμένα οχήματα. Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Xanthi2.gr που ήταν σε υπηρεσία έσπευσαν στο σημείο και έσβησαν τη φωτιά που προκλήθηκε, με δικά τους μέσα, χωρίς να χρειαστεί η Πυροσβεστική και χωρίς να προκληθούν ιδιαίτερες ζημιές. “Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται τέτοιου είδους επίθεση στην Αστυνομία.” Σημειώνεται στην ανάρτηση. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση από την Α.Δ.

Συνελήφθη ημεδαπός κατηγορούμενος για πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις
Συνελήφθη χθες το βράδυ, στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, μετά από σχετική καταγγελία, 24χρονος ημεδαπός, διότι την 14-6-2018 το πρωί στην Κομοτηνή, ευρισκόμενος σε δημόσιο χώρο, προέβαινε σε ακόλαστη πράξη.

Συνελήφθη διακινητής ο οποίος μετέφερε παράνομα στο εσωτερικό της χώρας 11 μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη στην Ξάνθη 27χρονος αλλοδαπός διακινητής, ο οποίος μετέφερε παράνομα στο εσωτερικό της χώρας έντεκα (11) μη νόμιμους μετανάστες. Στην Εθνική Οδό Κομοτηνή – Ξάνθης, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 27χρονος, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς, με τη συνδρομή και άλλων αστυνομικών δυνάμεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης. Ακολούθως, το όχημα εισήλθε στην πόλη της Ξάνθης, όπου προσέκρουσε σε προπορευόμενο όχημα και τελικά ακινητοποιήθηκε. Σε έρευνα που ακολούθησε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο διακινητής, μετέφερε, παράνομα, στην ενδοχώρα έντεκα (11) μη νόμιμους μετανάστες. Ο διακινητής, οκτώ διακινούμενοι και ο οδηγός του προπορευόμενου οχήματος μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, όπου οι πέντε από αυτούς παρέμειναν για νοσηλεία, ενώ οι υπόλοιποι αποχώρησαν μετά την παροχή πρώτων βοηθειών. Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης.

Σχηματισμός δικογραφία σε βάρος 2 αλλοδαπών για κλοπή οχήματος
Σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιάσμου, σε βάρος δύο (2) αλλοδαπών, ηλικίας 58 και 21 ετών, διότι, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων προέκυψε ότι την 25/28-5-2018 αφαίρεσαν από τη Θεσσαλονίκη ένα Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο. Το αφαιρεθέν όχημα εντοπίσθηκε ακινητοποιημένο σε χώρο στάθμευσης της Εγνατίας Οδού και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.

Συνελήφθη 58χρονος
Σε χωριό της Ξάνθης, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, ο 58χρονος διότι κατείχε 1 πιστόλι κρότου, 1 γεμιστήρα και 1 εξάρτημα εκτόξευσης φωτοβολίδων. Κατασχέθηκαν τα παραπάνω όπλα, οι γεμιστήρες και το εξάρτημα εκτόξευσης φωτοβολίδων. Οι δικογραφίες που σχηματίσθηκαν υποβλήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, βουλη, κος, προυπολογισμος, σημαίνει, κυπρος, νοδε, ιουνίου, σισμανογλειο, τραπεζες, ξανθη, europe, msc, ena, αμεα, αμθ, φεκ, συμμετοχή, xanthi, tech, hellenic, initiative, john, ηπα, ελλαδα, συριζα, μνήμη, προσφορες, δηπεθε, σοκολατα, home, school, συλληψεις, ημεδαπός, θεσσαλονικη, ert, εθνικη τραπεζα, ομαδα διας, τραπεζα της ανατολης, τελος ακινητων, φωτια, εκλογες ηπα, τραπεζα κυπρου, τελος του κοσμου, νεος παπας, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, ημεδαπός, μνήμη, αιμοδοσια, αμεα, αστυνομια, αυτοκινητο, γνωμη, δωρα, εθνικη, ηπα, θεμα, θρακη, κυπρου, πλαισιο, προγραμμα, πυροσβεστικη, φεκ, ωρα, msc, αιμα, αξιζει, αναπηρια, απωλεια, αφορμη, βραδυ, γεωπονος, γινεται, δευτερα, διαστημα, διευθυνση, δημοσιο, δηπεθε, δηλωσεις, δικη, εγινε, εθελοντικη αιμοδοσια, αιθουσα, ελλειψη, επιτυχια, ερευνα, ετων, ιδεα, υπηρεσια, εκδοσεις, κλοπη, κος, λειτουργια, λευκωμα, ληψη, λογο, μεχμετ, μολοτοφ, μορφη, νικο, νοδε, οδηγος, οκτω, οχηματα, οχημα, παιδια, παρουσιαση, περιβαλλον, περιφερειακο, προβληματα, πορτα, πρωι, συζητηση, συμμετοχή, σια, τμημα, τριτη, φορα, ψηφιακη, κωνσταντινος, βηματα, δημητρης, εφαρμογη, ena, europe, γιορτη, john, hellenic, home, ιδιαιτερα, ιουνίου, κωνσταντινου, νησος, νοσοκομειο, school, σημαίνει, σημα, tech, xanthi
Τυχαία Θέματα