Ζάεφ στο BBC: Η ταυτότητα διαχωρίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών

15:52 11/7/2018 - Πηγή: Aixmi

H συμφωνία διασφαλίζει τον διαχωρισμό των «Μακεδόνων της Ελλάδας» από τους Μακεδόνες της ΠΓΔΜ, που έχουν ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό, είπε σε συνέντευξή του στο BBC ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Όπως είπε «με τη συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes – δηλαδή απανταχού

χρήση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» – όμως από την πλευρά τους τα Σκόπια έλαβαν «erga omnes ταυτότητα», δήλωσε Ζόραν Ζάεφ στο BBC.

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε βέβαιος πως η συμφωνία θα επικυρωθεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 70% στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, όμως εξέφρασε την ανησυχία του για τη συμπολιτευόμενη-αν και μικρή- πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή.

«Ανησυχώ, αλλά πιστεύω πως και οι δύο πλευρές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», ανέφερε.

Στο μεταξύ έστειλε μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να είναι θετικός και να δώσει μία ευκαιρία στη συμφωνία (για το ονοματολογικό) που θα φέρει οφέλη». Όπως σχολιάζει, τηρήθηκαν οι «κόκκινες γραμμές» στο θέμα του ονόματος και τώρα εμφανίζονται αντιδράσεις στο θέμα της ταυτότητας. «Θέλω να ενημερώσω και να ενθαρρύνω τον κ. Μητσοτάκη ότι διαχωρίζεται η ταυτότητα: είναι οι Έλληνες Μακεδόνες και οι δικοί μας Μακεδόνες, με χωριστό πολιτισμό και ιστορία».
Όσον αφορά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ είπε πως είναι «copy paste», προσθέτοντας ότι αυτό καταδεικνύει ότι η συμφωνία είναι ισορροπημένη.

Όμως απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση εάν μελλοντικές κυβερνήσεις στα Σκόπια θα επιδιώξουν μια «Μεγάλη Μακεδονία». Ανέφερε πως «Μεγάλη Μακεδονία» είχε ο Μέγας Αλέξανδρος, ενώ σήμερα η ΠΓΔΜ έχει δική της Μακεδονία. Πρόσθεσε δε πως τα Σκόπια σέβονται ως αδιάβλητα τα υφιστάμενα σύνορα, πρόνοια που υπάρχει και στη συμφωνία των Πρεσπών.

The post Ζάεφ στο BBC: Η ταυτότητα διαχωρίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα