Ξεκίνησε η πρώτη κρίσιμη συνάντηση των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο

17:48 1/2/2016 - Πηγή: Aixmi

Άρχισε, λίγα λεπτά μετά τις 5, η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στη συνεννόηση και τη συνεργασία και προσέρχεται με εποικοδομητική διάθεση και στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, λίγο πριν τη νέα συνάντηση.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό και την κυβερνητική

πρόταση μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, οι ίδιες πηγές παρέπεμψαν στη θέση της κυβέρνησης ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα μείωση στις κύριες συντάξεις και σημείωσαν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια για την αποτροπή μειώσεων, τα οποία και θα παρουσιάσει αν χρειαστεί.

Σε ό,τι αφορά το χρονικό εύρος των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος, οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στο χρονικό περίγραμμα στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο μεταξύ την Τρίτη ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και για το ασφαλιστικό. Το ραντεβού με τους επικεφαλής των Θεσμών κλείστηκε για το πρωί της Τρίτης και εκεί αναμένεται να φανεί η πρώτη επίσημη αντίδραση των θεσμών απέναντι στις κυβερνητικές προτάσεις.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας απέκλεισε στο euro2day.gr οποιαδήποτε πιθανότητα μείωσης του 20% στην εισφορά ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών, επισημαίνοντας με νόημα ότι «δεν βγαίνουν τα νούμερα».

Παράλληλα, και λίγο πριν την πρώτη συνάντηση πηγές από το υπουργείο Εργασίας σημείωναν ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις για το θέμα του ασφαλιστικού όμως το υπουργείο κινείται πάνω στο βασικό σενάριο και δεν έχει επεξεργαστεί εναλλακτικές κινήσεις.

Tο υπουργείο Εργασίας «κατεβαίνει» στις διαπραγματεύσεις προετοιμασμένο για τα χειρότερα καθώς διαρροές όλων των προηγούμενων ημερών για πιέσεις κυρίως από το ΔΝΤ για μείωση υφιστάμενων συντάξεων έχουν σίγουρα θορυβήσει τον κ. Κατρούγκαλο.

Επίσημες αντιδράσεις δεν υπάρχουν, γεγονός που προκαλεί εντύπωση στα περισσότερα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία ακούνε κι αυτά από πληροφορίες το «πολεμικό κλίμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα