#Βιβλιοπαρουσίαση | Μαρίας Φωτοπούλου – «Τα τρένα που δεν ανέβηκες»

12:25 21/12/2019 - Πηγή: Aixmi

Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο της Μαρίας Φωτοπούλου, άριστης προπτυχιακής και μεταπτυχιακής μου φοιτήτριας στη Φιλοφοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Μαρία είναι σκεπτόμενη , βαθιά σκεπτόμενη, κάτι που δύσκολα κανείς βρίσκει στη γενιά της. Έτσι οι προβληματισμοί της για την ανθρώπινη συμπεριφορά στο βιβλίο της με τίτλο «Τα τρένα που δεν ανέβηκες» ήταν για μένα αναμενόμενοι. Η ηρωίδα της είναι η όμορφη Κοντέσα, η πιο περιζήτητη και καλοπληρωμένη πόρνη της πόλης των Αθηνών.

Κοριτσάκι ακόμη καταλήγει σε πορνείο της Τρούμπας αναζητώντας τρόπο επιβίωσης. Όταν αποκτά το πρώτο της παιδί , η κοσμοθεωρία της αλλάζει εντελώς. Από την Τρούμπα της Αθήνας, μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, βρίσκεται στο Λος Άντζελες . στην ταραγμένη για την Αμερική περίοδο από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Θέλει να αλλάξει τη ζωή της , να δώσει σε αυτήν νόημα και αξία, να σταθεί στην κοινωνία στα δικά της πόδια με αξιοπρέπεια και εκτίμηση από το περιβάλλον της. Αυτό όμως το περιβάλλον των προσώπων που υπήρξαν οι «δορυφόροι» της, πλήττεται μοιραία από το ριζικό της ηρωίδας και αντιδρά έντονα με αποκορύφωση έναν φόνο, αλλά και την εξιλέωση.

Το βιβλίο είναι βγαλμένο μέσα από τη ζωή, και για τη ζωή, με ιδιαίτερες συμπεριφορές, επιλογές ζωής, ανατροπές, εκπλήξεις, γραμμένες όλες με έντονη ευαισθησία.

Στον πρόλογό της η συγγραφέας γράφει χαρακτηριστικά : «αφήνω τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα ως προς το τι  προσδιόρισε ακριβώς τη μοίρα των δικών μου ηρώων. Να δει τα λάθη τους, αυτά που θα μπορούσε ο ίδιος να κάνει καλύτερα, αλλά και να αναρωτηθεί τι είναι αυτό που καθορίζει τη δική του ζωή…. Έχει σημασία τελικά να απαντήσουμε τι είναι αυτό που κάνει τη ζωή μας να είναι έτσι όπως είναι ή μήπως πρέπει να προσπαθούμε να κοιτάζουμε το σήμερα και να γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι?

Και κλείνει τον πρόλογό της με έναν πολύ όμορφο παραλληλισμό: « Τα τρένα που δεν ανέβηκες» ξεκίνησαν το δικό τους ταξίδι ακριβώς πριν από τρία χρόνια και πέρασαν από Συμπληγάδες για να φτάσουν στον προορισμό τους . Και ευτυχώς , γιατί τι νόημα θα είχε το ταξίδι του Οδυσσέα αν έφτανε στην Ιθάκη του κάνοντας κρουαζιέρα? Και όπως ο ομηρικός ήρωας είχε τους συντρόφους του έτσι και εγώ, είχα τους δικούς μου συνοδοιπόρους  που με στήριξαν σε κάθε μου βήμα αλλά και σε κάθε μου στραβοτιμονιά που μπορούσε ανά πάσα στιγμή να ρίξει το καράβι στα βράχια».

Το βιβλίο που μας χάρισε  η νεαρή συγγραφέας Μαρία Φωτοπούλου είναι αξιόλογο, γραμμένο  με στοχασμό, με βαθιά ανθρώπινες ιδέες, με κομψό λόγο και εμβάθυνση σε αυτό που λέγεται ζωή.

The post #Βιβλιοπαρουσίαση | Μαρίας Φωτοπούλου – «Τα τρένα που δεν ανέβηκες» appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα