Βίντεο με την επιχείρηση του Λιμενικού στο Φαρμακονήσι για τη διάσωση προσφύγων

21:19 16/9/2015 - Πηγή: Aixmi

Με αφορμή το πρόσφατο τραγικό συμβάν του Φαρμακονησίου στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 34 μετανάστες και πρόσφυγες το λιμενικό εκφράζει τη θλίψη του και δίνει στη δημοσιότητα οπτικοακουστικό υλικό από την επιχείρηση απεγκλωβισμού σορών και αναζήτησης τυχόν επιζώντων. Απ” την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Ζώης δήλωσε υπερήφανος για τους άντρες του Λιμενικού.
Σύμφωνα με το λιμενικό όπως και σε πολλά άλλα περιστατικά, έτσι και στο συγκεκριμένο,

χρησιμοποιήθηκε απολύτως ανασφαλές σκάφος με επιβαίνοντες μεγάλο αριθμό ατόμων, στα συντρίμμια του οποίου βρέθηκαν εγκλωβισμένοι οι παραπάνω άτυχοι μετανάστες, μεταξύ των οποίων 15 ανήλικα παιδιά και βρέφη.

«Στο πλαίσιο αυτό, αναρτάται σήμερα μέρος οπτικοακουστικού υλικού, από την επιχείρηση απεγκλωβισμού των σορών και αναζήτησης τυχόν επιζώντων στα συντρίμμια του ημιβυθισμένου σκάφους, στις ανατολικές ακτές του Φαρμακονησίου» επισημαίνει.

Τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση ότι, από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα, τα στελέχη του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. έχουν διασώσει από τη θάλασσα συνολικά 61.457 ανθρώπινες ψυχές, 68 από αυτές διασώθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας και κάτω από δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, στο περιστατικό του Φαρμακονησίου.
Από τις διασώσεις αυτές, «που είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, αναρτάται επίσης οπτικοακουστικό υλικό, που ελήφθη μόλις λίγες μέρες πριν το τραγικό περιστατικό του Φαρμακονησίου, στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου και στο οποίο αναδεικνύεται η ανθρωπιστική δράση των στελεχών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ».

Χρ. Ζώης: Μας βασάνισε πολύ το βίντεο

Υπερήφανος, γιατί τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που επιχειρούν καθημερινά σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο είναι υψηλής εκπαίδευσης, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, με αφορμή δυο βίντεο με επιχειρήσεις του Λ.Σ. για τη διάσωση προσφύγων.

Συμπλήρωσε πως «κυρίως, όμως, είμαι υπερήφανος γιατί τα στελέχη αυτά, ενώ πολεμούν όλη μέρα και όλη νύχτα, χωρίς η προσφορά αυτή να πληρώνεται, παραμένουν άνθρωποι».
Μας βασάνισε πολύ το βίντεο με υλικό απ’ το Φαρμακονήσι, υπογράμμισε ο Χρήστος Ζώης, και τελικά αποφασίσαμε να το αναρτήσουμε δίχως εκείνες τις σκηνές που θα παρέπεμπαν σε πολλούς μικρούς και μικρές Aϊλάν. Πιστεύω ότι για να αφυπνιστούν συνειδήσεις, αλλά και για να κάνουμε όλοι το καθήκον μας απέναντι σε πρόσφυγες, δεν είναι απαραίτητο να ρίχνουμε διαρκώς γροθιές στο στομάχι των πολιτισμένων ανθρώπων. Τη γροθιά, όμως, αυτή την αισθάνθηκαν τόσο τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που επιχείρησαν στο περιστατικό αυτό όσο και εγώ προσωπικά που είχα μεταβεί επί τόπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα