Βήμα σημειωτόν για το Σκοπιανό -Ψυχρή δήλωση Νίμιτς παρουσία Κοτζιά-Ντιμιτρόφ

20:07 25/5/2018 - Πηγή: Aixmi

Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις για το Σκοπιανό στη Νέα Υόρκη, χωρίς να υπάρξει συμφωνία, αλλά και χωρίς να υπάρξει ναυάγιο. Ο ειδικός διαμεσολαβητής τού ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ότι «δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται

σκληρά για να το πετύχουν».

Ο κ. Νίμιτς μίλησε στους δημοσιογράφους ενώπιον των δυο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Νίκολας Ντιμιτρόφ και απέφυγε να αναφερθεί σε πρόοδο σε σχέση με τις προηγούμενες συνομιλίες.

«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει συνάντηση τού Έλληνα και τού Σκοπιανού πρωθυπουργού στις αρχές Ιουνίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής αρκέστηκε να πει ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά και γνωρίζονται, οπότε θα βρουν έναν τρόπο για να το κάνουν».

Στο τραπέζι βρέθηκαν ξανά τα ονόματα Βόρεια Μακεδονία και Άνω Μακεδονία, αλλά ο υπουργός των Σκοπίων επέμεινε ότι δεν μπορεί κανένα από αυτά να γίνει αποδεκτό για όλες τις χρήσεις -επιμένοντας στην άποψη ότι δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα τής χώρας του. To μόνο όνομα για το οποίο συζητά για όλες τις χρήσεις είναι το Μακεδονία τού Ίλιντεν, το οποίο όμως απορρίπτει η Ελλάδα.

Βήμα σημειωτόν για το Σκοπιανό -Ψυχρή δήλωση Νίμιτς παρουσία Κοτζιά-Ντιμιτρόφ

The post Βήμα σημειωτόν για το Σκοπιανό -Ψυχρή δήλωση Νίμιτς παρουσία Κοτζιά-Ντιμιτρόφ appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα