Βαρύς ο λογαριασμός για 1,6 εκατ. ασφαλισμένους

10:18 11/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Βαρύς λογαριασμός έρχεται μετά τις 16 Ιανουαρίου για περισσότερους από 1,6 εκατ. ασφαλισμένους με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που ξεκινούν από 20% και φτάνουν στο 37,95% επί του εισοδήματος.

Αγρότες, επαγγελματίες, επιστήμονες και μισθωτοί με μπλοκάκι καλούνται να τα βγάλουν πέρα πληρώνοντας κάθε μήνα εισφορές αρχικά με βάση το εισόδημα του 2015 και από τον Ιούνιο με βάση τα εισοδήματα του 2016, οπότε οι εισφορές τους για όλο το 2016 θα επανυπολογιστούν και θα συμψηφιστούν με αυτές που θα προκαταβάλουν στο πρώτο εξάμηνο, όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Αναδεικνύονται

και άλλα αγκάθια, όπως για παράδειγμα ότι περίπου 30.000 ασφαλισμένοι που έκαναν έναρξη επαγγέλματος το 2016 θα πληρώσουν τις εισφορές όχι μόνο προκαταβολικά, αλλά και για ανύπαρκτα εισοδήματα!

Παρότι όμως απομένουν λίγες μέρες μέχρι να έρθουν τα αποκαλυπτήρια για τις νέες επιβαρύνσεις, όλα είναι ακόμη στον αέρα, γιατί το υπουργείο Εργασίας έχει κολλήσει κυριολεκτικά στο θέμα των εισφορών για τα μπλοκάκια.

Τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί αρμόδια στελέχη δεν καταλήγουν πουθενά και ως έσχατη λύση εξετάζεται να φορτώνεται με έξτρα ασφαλιστικό χαράτσι 20% μόνο ο εργαζόμενος με μπλοκάκι. Αν έχει υπογράψει σύμβαση εργασίας με το μπλοκάκι, τότε θα καταβάλλει το 6,67% ο ίδιος και το 13,33% ο εργοδότης.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» και τον οδηγό που παρουσιάζει:

1 Ποιοι θα πληρώνουν, πόσα και πότε με τις νέες εισφορές;

Ολοι οι μη μισθωτοί, δηλαδή αγρότες, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ή με Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης, θα πληρώνουν από 1ης/1/2017 εισφορές βάσει του πραγματικού εισοδήματος που απέκτησαν το 2015.

2 Ως πραγματικό νοείται το συνολικό εισόδημα που δηλώνεται στην εφορία;

Οχι. Πραγματικό εισόδημα νοείται το Καθαρό Φορολογητέο Εισόδημα που προέρχεται από δραστηριότητα ή ιδιότητα που δημιουργεί υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση (επιχειρηματική δραστηριότητα, αγροτική δραστηριότητα και μισθωτή εργασία).

3 Τι ποσοστά εισφορών ισχύουν για κάθε περίπτωση;

Στους αγρότες το χαράτσι υπολογίζεται με ποσοστό 21,2% (14% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια και 0,25% για την αγροτική εστία). Για τα μπλοκάκια, μπαίνει εισφορά σύνταξης 20% αν ο εργαζόμενος έχει και σύμβαση εργασίας ως μισθωτός στην κύρια απασχόλησή του. Αν έχει μόνο μπλοκάκι, χωρίς σύμβαση, θα πληρώνει και την ασθένεια 6,95%, δηλαδή 26,95% συνολικά. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η εισφορά είναι 26,95% και για τους επιστήμονες φτάνει στο 37,95% γιατί, εκτός από σύνταξη και ασθένεια, έχουν και 7% εισφορά για επικουρική ασφάλιση και 4% για τον κλάδο εφάπαξ.

Keywords
Τυχαία Θέματα