Τσίπρας στον Guardian: Έκανα λάθη… μεγάλα λάθη – Τα χειρότερα είναι πίσω μας

10:00 24/7/2017 - Πηγή: Aixmi

Με συνέντευξή του στον βρετανικό Guardian, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως η Ελλάδα εξέρχεται από τη λιτότητα ενώ παράλληλα απαντά στα όσα του προσάπτει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρεται στα σενάρια του Grexit και ομολογεί τα λάθη που έχει κάνει.

Όπως επισημαίνει «τα χειρότερα είναι

σαφέστατα πίσω μας. Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι σε ανοδική φάση. Αργά αργά, αλλά ουδείς πίστευε ότι θα συμβεί και αυτό συνέβη«.

Και συνεχίζει: «Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και στο τέλος αυτό είναι που θα κριθεί» υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη αλλαγή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, έπειτα από 8 χρόνια θα βγούμε από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία. Σημειώνει, ωστόσο, ότι με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα, αυτό είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει.

«Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο δεν είχα την εμπειρία ή την αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες» παραδέχεται και προσθέτει: «Έχω κάνει λάθη, μεγάλα λάθη στην επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά«, σε μια έμμεση αναφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Σχετικά με τον Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρει πως παρά τα φαινόμενα έτρεφε βαθιά εκτίμηση για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε: «Νομίζω ότι ήταν το alter ego του. Τον αγάπησε. Τον σεβάστηκε πάρα πολύ και τον σέβεται ακόμα».

Όσον αφορά στο περίφημο Plan b και στα όσα αναφέρει ο Γ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του, τονίζει ότι «ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει την ιστορία διαφορετικά. Ίσως θα έλθει κάποτε η στιγμή να ειπωθούν συγκεκριμένες αλήθειες… Όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίαζε ως plan B, ήταν τόσο ασαφές. Δεν άξιζε τον κόπο να το συζητήσουμε. Ήταν αδύναμο και αναποτελεσματικό. Να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη και να πάμε πού; Σε άλλο… γαλαξία;», απαντά σε σχετική ερώτηση. «Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης. Χωρίς αυτήν, πώς θα ήταν η Ευρώπη; Θα έχανε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιάς της«.

Επίσης, αναφέρει πως, το Grexit θα αποτελούσε αποδοχή του «σχεδίου τιμωρίας» του Σόιμπλε, το οποίο προέβλεπε να περάσει η Αθήνα ένα σημαντικό χρονικό διάστημα εκτός Ευρωζώνης και υπογραμμίζει πως ο συμβιβασμός ήταν η μόνη επιλογή, παρομοιάζοντας τα μέτρα που κλήθηκε να υιοθετήσει με το φάρμακο που παίρνει κανείς όταν η ζωή του κινδυνεύει. «Κρατάς τη μύτη σου και το παίρνεις. Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος… γιατί έχεις προσπαθήσει οτιδήποτε άλλο για να επιβιώσεις«.

«Αν βγεις στους δρόμους και ρωτήσεις για την κυβέρνηση, πολλοί μπορεί να μας πουν ψεύτες αλλά κανείς δεν θα πει οτι είμαστε διεφθαρμένοι ή ότι έχουμε βάλει το χέρι στο βάζο με το μέλι«, επισημαίνει.

Η συνέντευξη κλείνει με τη δήλωση Τσίπρα: «Θα καταφέρω να βγάλω τη χώρα από το βάλτο στο οποίο την οδήγησαν εκείνοι που την έκλεψαν… και να προχωρήσουμε με ένα πρόγραμμα βαθιών μεταρρυθμίσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα