Τσίπρας στη Le Monde: Αν είμαι ζωντανός σήμερα, οφείλεται στο δημοψήφισμα του Ιουλίου

11:52 8/9/2016 - Πηγή: Aixmi

Με αφορμή τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών της Μεσογείου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέκξης Τσίπρας έδωσε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Στη συνέντευξη υπό τον τίτλο «Αλέξης Τσίπρας: Η Ευρώπη κινδυνεύει να διασπαστεί», ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλά για τους κινδύνους από την προσφυγική κρίση, την οικονομική

κρίση αλλά και από την κρίση στην ασφάλεια και την τρομοκρατία, ενώ παράλληλα ζητεί χαλάρωση της λιτότητας, καταπολέμηση της ανεργίας και στήριξη στην ανάπτυξη.

«Αν δεν δώσουμε προτεραιότητα στην απασχόληση, η Ευρώπη κινδυνεύει να διασπαστεί εξαιτίας νέων δημοψηφισμάτων που θα απορρίπτουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιευρωπαϊκών κυβερνήσεων εντός των κόλπων της Ένωσης» εξηγεί.

«Σήμερα έχουμε έναν Βορρά που συγκεντρώνει πλεονάσματα και έναν Νότο ο οποίος υποφέρει από μεγάλα ελλείμματα. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ευρωπαϊκή σύγκλιση, όσο παρατηρούνται τέτοιες ανισότητες» υπογράμμισε και επεσήμανε πως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιώνεται σταδιακά. Επίσης, ζήτησε για ακόμα μια φορά από τους Ευρωπαίους εταίρους την ελάφρυνση του χρέους της χώρας: «Αν δεν δεχθούν να προσχωρήσουν σε αυτό ζήτημα, θα είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να ξαναβρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Σε ερώτηση αν μετανιώνει για το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 που έδωσε πολλές ελπίδες και, κατόπιν, απογοήτευση, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «αν είμαι ζωντανός σήμερα απέναντί σας σε αυτό το γραφείο, οφείλεται σε αυτό το δημοψήφισμα! Το ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο οφείλεται στο ότι ακούστηκε η δύναμη της ψυχής ενός λαού και στο ότι κατάφερα με καθαρό μυαλό να πάρω τις επόμενες ημέρες, τις αποφάσεις που έπρεπε«.

Επιπλέον, προειδοποίησε τη Γερμανία να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως τράπεζα αποταμιεύσεων με υπερβολικά μεγάλα πλεονάσματα.

Αναφερόμενος και στην προσφυγική κρίση, επέκρινε την καθυστέρηση που παρατηρείται από τις ευρωπαϊκές χώρες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων.

«Είναι απαράδεκτο να διαπιστώνουμε ότι από τις 33.000 περιπτώσεις μετεγκατάστασης προσφύγων που είχαν προγραμματιστεί μέσα στο 2016, έχουν πραγματοποιηθεί μόλις οι 3.000» κατέληξε.

Αναφορικά με την απόφασή του να καλέσει τους ηγέτες των μεσογειακών κρατών της ΕΕ στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως δεν υπάρχει στόχος δημιουργίας ενός μετώπου που θα διαιρεί την ΕΕ, αλλά μια κοινή προσέγγιση των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της Μεσογείου ου πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα