Τσίπρας σε Ζάεφ: Πρώτα εγγυήσεις για αλυτρωτισμό και μετά το όνομα

20:00 24/1/2018 - Πηγή: Aixmi

Σχεδόν τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, στο τελευταίο ημίωρο της οποίας έδωσαν το παρών και οι δυο υπουργοί Εξωτερικών Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ.

Μετά τη συνάντηση οι δυο πρωθυπουργοί έκαναν κοινές δηλώσεις, γεγονός που στέλνει το μήνυμα ότι υπάρχει έδαφος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει πρώτα να απαλειφθούν τα αλυτρωτικά ζητήματα και μετά να συμφωνηθεί μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις.

«Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ.Τσίπρας συμπλήρωσε ότι «ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη υπό την εποπτεία του ΟΗΕ»,ενώ πρόσθεσε ότι, τόσο εκείνος, όσο και ο κ. Ζάεφ, «έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα».
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αγωνιζόμαστε και οι δυο να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας, προσπαθώντας παράλληλα να βρούμε λύσεις σε αυτά που μας χωρίζουν».
Όπως τόνισε, αυτό που χρειάζεται είναι να προωθηθεί μια ατζέντα συνεργασίας, για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

«Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το ζήτημα της ονομασίας, αλλά να οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας σε στέρεες βάσεις» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρα, ενώ προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε απτές κινήσεις, που θα αποδεικνύουν τις καλές του προθέσεις (ίσως μετονομασία του αεροδρομίου, το οποίο σήμερα ονομάζεται «Μέγας Αλέξανδρος»). Πρόσθεσε δε ότι κάποιες παρόμοιες κινήσεις θα κάνει και η Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι οικοδομείται καλό κλίμα μεταξύ των δυο ηγετών.Η λύση που θα δοθεί πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες είπε ο κ. Ζάεφ. Πρέπει να φροντίσουμε για τα συμφέροντα και των δύο.

Η λύση πρέπει να σέβεται την αξιοπρέπεια των λαών μας. Για να δείξουμε ότι δεσμευόμαστε για μια τελική λύση ανακοινώνω ότι η κυβέρνηση μου θα αλλάξει τα ονόματα του αεροδρομίου και κεντρικών δρόμων. Οι πράξεις μας δείχνουν την καλή μας πίστη. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν έχουμε καμία αλυτρωτική διάθεση απέναντι στον γείτονά μας. Από την πλευρά της η Ελλάδα ως ένδειξη καλής πίστης θα μας στηρίξουν να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή ΛΕνωση και άλλους διεθνείς Οργανισμούς.

Νωρίτερα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είχε ανεβάσει στον λογαριασμό του στο Facebook μια φωτογραφία από την συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα όπου ανταλλάσσουν χειραψία χαμογελώντας και έγραψε ως λεζάντα:

«Μιλάμε ανοιχτά και οικοδομούμε αμοιβαία εμπιστοσύνη προς το συμφέρον των πολιτών».

Τσίπρας σε Ζάεφ: Πρώτα εγγυήσεις για αλυτρωτισμό και μετά το όνομα

The post Τσίπρας σε Ζάεφ: Πρώτα εγγυήσεις για αλυτρωτισμό και μετά το όνομα appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα