Τσίπρας προς Τουρκία: Ας αφήσει την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωση

13:09 3/4/2018 - Πηγή: Aixmi

Τόσο η πορεία της οικονομίας όσο και τα εθνικά θέματα τέθηκαν επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα λίγο μετά τις 11.00. Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός πέρα από τα οικονομικά θέματα, εστίασε στην τουρκική προκλητικότητα στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τη γείτονα να αφήσει την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωση και να προχωρήσει σε μια κίνηση καλής θέλησης επισπεύδοντας τη διαδικασία απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Υπογράμμισε ότι

το μόνο λάθος τους ήταν να περάσουν για λίγα μέτρα τα σύνορα και πρόσθεσε με νόημα πως η Ελλάδα έχει επανειλημμένα επιτρέψει σε Τούρκους στρατιώτες που έκαναν το ίδιο λάθος να επιστρέψουν στη χώρα τους χωρίς επεισόδιο.

«Δεν απειλούμε κανέναν αλλά δε φοβόμαστε και κανέναν. Καλούμε τους γείτονες μας να αφήσουν την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωση. Όταν έχεις προβλήματα στο σπίτι σου δε τα βάζεις με το γείτονά σου. Ας αφήσουν τις επιθέσεις οι γείτονες μας και ας προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό σε μια κίνηση καλής θέλησης» υπογράμμισε.

Φρόντισε να καλύψει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για τις δηλώσεις του, ενώ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως η στάση του προέδρου της ΝΔ δεν βοηθά και πως χρειάζεται πολιτική ενότητα σε εθνικά θέματα.

Στην αρχή της εισήγησής του ο πρωθυπουργός είπε: «H Ελλάδα έχει αλλάξει. Είναι μια χώρα που επί τρία συναπτά έτη επιτυγχάνει δημοσιονομική υπεραπόδοση, έχει εξορθολογίσει τα δημόσια οικονομικά της και πλέον με αυτά τα δεδομένα, περνά στην εποχή της ανάπτυξης και της παραγωγής νέου πλούτου«.

«H ελληνική οικονομία έχει περάσει πλέον σε φάση δυναμικής ανάκαμψης. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από το ρυθμό μεγέθυνσης του 2017 που ήταν 1,5% και συνιστά την υψηλότερη επίδοση από το 2007, αλλά και από την παρακολούθηση όλων των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας«, πρόσθεσε στη συνέχεια, επικεντρώνοντας την εισήγησή του στην πορεία της οικονομίας και τη δ’ αξιολόγηση.

Όπως επεσήμανε: «Aυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους θεσμούς, για μια σειρά από κρίσιμα θέματα που θα καθορίσουν τη μεταμνημονιακή πορεία της πατρίδας μας. Πρώτο θέμα είναι το αναπτυξιακό σχέδιο, από το οποίο θα προκύψουν τα βασικά κριτήρια για την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας.

Βασικές κατευθύνσεις του είναι: δημοσιονομική σταθερότητα, ενίσχυση των επενδύσεων, υποστήριξη της καινοτομίας & των νέων τεχνολογιών, δημιουργία φιλικότερου επενδ. περιβάλλοντος, μισθολογική ενίσχυση των εργαζομένων και ταυτόχρονη προστασία τους από κακές εργοδοτικές πρακτικές«.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα, λέγοντας πως «η ομόθυμη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας και το αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής, αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη για τις εθνικές μας θέσεις. Με δεδομένο ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένταση έχουμε έναν ακόμη λόγο να επιδιώκουμε το κλείσιμο όσο περισσότερων μετώπων στην εξωτερική μας πολιτική ώστε να μην σπαταλάμε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο. Θα πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, ώστε να επιλύσουμε τα ζητήματα στα Βόρεια σύνορά μας τόσο με την Αλβανία αλλά και με την ΠΓΔΜ. Χωρίς υποχωρήσεις απο πάγιες εθνικές μας θέσεις και με αίσθημα εθνικής ευθύνης«.

Έστειλε μήνυμα στην Τουρκία σημειώνοντας: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής. Με ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και ερείσματα. Δεν απειλούμε κανέναν αλλά δε φοβόμαστε και κανέναν. Καλούμε τους γείτονες μας να αφήσουν την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωση. Όταν έχεις προβλήματα στο σπίτι σου δε τα βάζεις με το γείτονά σου. Ας αφήσουν τις επιθέσεις οι γείτονες μας και ας προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό σε μια κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη. Γιατί είναι άδικο να κρατούνται.«.

The post Τσίπρας προς Τουρκία: Ας αφήσει την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωση appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα