Τσίπρας: Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ που απομένουν θα πληρωθούν το 2015

15:15 17/1/2015 - Πηγή: Aixmi
Κανονικά θα πληρωθούν μέσα στο 2015 οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ που απομένουν, διεκρίνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας έτσι το θολό τοπίο που έχε δημιουργηθεί με δηλώσεις του στενού του συνεργάτη Νίκου Παππά.

«Πρόκειται για βεβαιωμένο φόρο του 2014″, όπως είπε. «Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με νόμο που

θα φέρουμε στη Βουλή. ΄Ετσι, για το 2015 δεν θα πληρώσει κανείς ΕΝΦΙΑ».

Ο αρχηγός του Σύριζα, μιλώντας στον Σκάι και στον Γιώργο Αυτιά, χαρακτήρισε «νόμο λαιμητόμο» και προανήγγειλε την αντικατάστασή του το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. «Η πρώτη κατοικία δεν θα φορολογείται και δεν αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν σπίτια με… τρεις πισίνες, αυτούς θα τους βρούμε και θα πληρώσουν», είπε.

Με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ παραδέχθηκε πως θα υπάρξουν απώλειες εσόδων για το κράτος και για να καλυφθούν άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα αυξηθούν κάποιοι φορολογικοί συντελεστές.

Όσο για το πού θα βρει χρήματα για να κάνει πράξη το πρόγραμμα που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη δήλωσε: «Ερχόμαστε για να πάρει ανάσα ο μεροκαματιάρης και ο φορολογούμενος. Τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα ελαφρυνθούν φορολογικά. Σίγουρα το μεταβατικό στάδιο θα είναι ένα δύσκολο στάδιο. Οι φοροφυγάδες, οι λαθρέμποροι, οι off shore, αυτοί που έχουν βίλες και κότερα αδήλωτα, αυτοί θα έχουν πρόβλημα με το ΣΥΡΙΖΑ. Όμως είναι εύκολο να τους βρούμε. Το περιουσιολόγιο θα είναι εργαλείο, το εργαλείο μας για την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως μέχρι τις 12.000 ευρώ θα ισχύει το αφορολόγητο για όλους, ενώ υποστήριξε πως το όριο του πλούτου είναι πάνω από τις 42.000 που το ορίζει η ΝΔ. «Θα καταργήσουμε τους έκτακτους φόρους. Για να βρούμε να δώσουμε χρήματα πρέπει τα ταμεία μας να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν. Αυτό σημαίνει αναδιανομή του βάρους, πάταξη της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος. Πάνω από 3.000 Έλληνες δεν δικαιολογούν τις περιουσίες τους με βάση τη λίστα Νικολούδη. Θα ψάξουμε όλες τις λίστες. Γιατί η λίστα Λαγκάρντ 2,5 χρόνια δεν απέφερε ούτε ένα ευρώ;» διερωτήθηκε.

Ο ίδιος υποστήριξε και σε πιθανή του συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ: «Δεν θα πάω στη Μέρκελ ως καλός μαθητής. Η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει με τη Μέρκελ, αλλά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα