Τσίπρας: Να μην χάσουμε την κοινωνική μας βάση στην Ευρώπη

14:19 11/11/2018 - Πηγή: Aixmi

Oμιλία απηύθυνε ο Έλληνας πρωθπυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που θεωρείται το πρόσωπο της ευρωπαϊκής Αριστεράς, στη σύνοδο του SPD στο Βερολίνο, όπυο αυζητήθηκε ο προγραμματικός επαναπροσδιορισμός του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Μιλώντας με την Deutsche Welle o γγ του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ,

αιτιολόγησε τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση πρωτίστως με την άνοδο λαϊκίστικων και ξενοφοβικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δίνει «ένα σοβαρό μήνυμα. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση. Οι επικείμενες εκλογές θα είναι οι πιο δύσκολες. Λαϊκιστές και προπαγανδιστές του μίσους προσπαθούν να διχάσουν την Ευρώπη. Σε αυτή την κατάσταση οι αριστερές δυνάμεις έρχονται πιο κοντά. Γι αυτόν το λόγο έχουμε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε κάθε σημείο, αλλά θέλουμε όμως να οικοδομήσουμε μαζί την Ευρώπη και για αυτό είναι καλό που βρίσκεται εδώ»

Ο κ. Τσίπρας ανταποκρίθηκε μεν στην ομιλία του σε αυτή την προσδοκία συνεργασίας, αλλά δεν απέφυγε να επικρίνει την Σοσιαλδημοκρατία για την πολιτική που έχει ακολουθήσει στο παρελθόν. Ενώ τόνισε την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων υποστήριξε, προφανώς εννοώντας την Ατζέντα 2010, ότι αυτές δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύουν τα σοσιαλδημοκρατικά και αριστερά κόμματα. Σε διαφορετική περίπτωση οι αλλαγές θα αποδειχθούν για τα προοδευτικά κόμματα «καταστροφικές». Αποτέλεσμα αυτής της λανθασμένης, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, πολιτικής είναι «η Αριστερά να χάνει την κοινωνική της βάση στην Ευρώπη – και όχι μόνο.» «Το χειρότερο» είναι ότι το κενό που δημιουργείται το καλύπτουν λαϊκίστικες, ακροδεξιές και «απροκάλυπτα φασιστικές» δυνάμεις που τα τελευταία χρόνια έχουν «επικίνδυνα» αυξήσει τη δύναμη τους. Εξ’ ου και η αναγκαιότητα η Αριστερά «να εφαρμόσει, όπου βρίσκεται στην κυβέρνηση, πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Δεδομένου του κινδύνου της ανόδου των «δυνάμεων του μίσους» ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε Σοσιαλδημοκράτες, Αριστερά και Οικολόγους να «παραμερίσουν τις διαφορές τους» και να αναπτύξουν μια κοινή στρατηγική προκειμένου να σώσουν το «κοινό σπίτι που βρίσκεται σε κίνδυνο». Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σίγουρος ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων «θα έρθει από τα κάτω και θα έρθει κάποια στιγμή ως αναγκαιότητα στις πολιτικές ηγεσίες».

Πηγή: Deutsche Welle

The post Τσίπρας: Να μην χάσουμε την κοινωνική μας βάση στην Ευρώπη appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα