Τσίπρας: Να κλείσουμε το συντομότερο την τρίτη αξιολόγηση

08:37 17/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Στην είσοδο του κτηρίου του ΔΝΤ υποδέχθηκε η γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο είχε ένα 20λεπτο τετ α τετ.

Ακολούθησε συνάντηση περίπου μίας ώρας, συγκεκριμένα 50 λεπτών, με την παρουσία των αναπληρωτή γενικού διευθυντή Ντέιβιντ Λίπτον, διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, εκπροσώπου της Ελλάδας

στο ΔΝΤ Μιχάλη Ψαλιδόπουλου και του συμβούλου του πρωθυπουργού για Ευρωπαϊκά θέματα Παναγιώτη Παυλόπουλου.

Στη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε συμφωνία στην έγκαιρη και σύντομη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ενώ κοινός τόπος ήταν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις,

Μετά το τέλος της συνάντησης Λαγκάρντ και Τσίπρας προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις.

Η κυρία Λαγκάρντ επεσήμανε πως «έδωσα συγχαρητήρια σε εκείνον και τον ελληνικό λαό για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή δύσκολων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στον τομέα των συντάξεων και του φόρου εισοδήματος. Είχαμε μια εξαιρετική και παραγωγική συνάντηση«.

Υπογράμμισε πως «το ΔΝΤ ενέκρινε πρόσφατα μια επί της αρχής χρηματοδοτική ρύθμιση για την υποστήριξη του ελληνικού προγράμματος. Η αποφασιστική υλοποίηση αυτού του προγράμματος, μαζί με μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, είναι απαραίτητα συστατικά για την υποστήριξη της επιστροφής της Ελλάδας στην αειφόρο ανάπτυξη και την επιτυχή έξοδο από την χρηματοδότηση των επίσημων δανειστών τον επόμενο χρόνο«.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, εξήρε άλλη μια φορά τον ρόλο του ΔΝΤ στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και τόνισε ότι οι θυσίες των Ελλήνων έχουν πιάσει τόπο. Σημείωσε ότι έχουν γίνει πρόοδοι και πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, ενώ τα ρίσκα για το 2017 έχουν περιοριστεί και πλέον αναμένεται εφέτος ανάπτυξη κοντά στο 2% και το 2018 ανάπτυξη κοντά στο 2,5%. Επεσήμανε βέβαια πως πρέπει να κλείσουμε το συντομότερο την τρίτη αξιολόγηση καθώς αυτό θα επιτρέψει στην οικονομία της Ελλάδας να διατηρήσει τη θετική της δυναμική.

«Όλοι ξέρουν ότι στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις και όλοι ξέρουν ότι αυτό γινόταν γιατί υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών. Αλλά τώρα είμαι ευτυχής που πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει αυτές τις διαφωνίες και όλοι επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Συμφωνήσαμε πως είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρώσουμε την τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν».

Keywords
Τυχαία Θέματα