Τσίπρας: Μιλάμε για συμφωνία χωρίς μνημόνιο και τρόικα

13:40 13/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Με τη φράση «ούτε τρόικα ούτε μνημόνιο», ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τον πυρήνα της νέας συμφωνίας που διαπραγματεύεται η κυβέρνησή του.
«Διαβουλευόμαστε μόνο με τους θεσμικούς μας εταίρους, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, άλλωστε κανένας

ηγέτης δεν αναφέρθηκε σε τρόικα, στη Σύνοδο Κορυφής».

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει προσέγγιση των εμπειρογνωμόνων, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε τη Δευτέρα στο Eurogroup να υπογραφεί συμφωνία, η οποία θα στηρίζεται στην αποδοχή του 70% του μνημονίου.

Ανακύπτουν, βέβαια, δυο ερωτήματα.
Πρώτον, τι θα γίνει με το υπόλοιπο 30%, καθώς ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ζήτησε να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα.
«Μέτρα άμεσης εφαρμογής δε συζητούνται», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Και δεύτερον, πώς θε ξεπεραστεί το εμπόδιο της παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου, την οποία απαιτεί η Γερμανία. Είναι χαρακτηριστική η «ατάκα» της Άνγκελα Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε για τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα: «Δεν ασχολούμαι με στρατηγικές, με ενδιαφέρουν μόνο τα αποτελέσματα».

Για να γίνει αντιληπτό το πόσο βάρος ρίχνει το Βερολίνο στην παράταση του παρόντος μνημονίου, αρκεί να διαβάσει κανείς το δημοσίευμα του Bloomberg, που αναφέρει ότι «αν το δεχθεί αυτό η Αθήνα, τότε η Μέρκελ μπορεί να συζητήσει και τη μείωση του πλεονάσματος από το 3% στο 1,5% και τους όρους των αποκρατικοποιήσεων»

Keywords
Τυχαία Θέματα