Τσίπρας: Ενημερώνεστε από τα Μέσα των fake news – Θεοδωράκης: Το θέμα ξεκίνησε από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

11:28 27/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Πλήθος ερωτημάτων έθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» αναφορικά με τη συμφωνία για τα F16.

Μάλιστα, υπογράμμισε τη διάρκεια του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16 που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη θα είναι 10 έτη.

«Δεν είναι πολλά τα 10 χρόνια για ένα πρόγραμμα που επείγει;» αναρωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης, ενώ στη συνέχεια τόνισε το κόστος του προγράμματος: «Για πόσα δισ. μιλάμε για την αναβάθμιση των F-16; Πού θα βρεθούν

τα λεφτά; Σε βάρος ποιας πολιτικής θα βρεθούν τα χρήματα; Με ποιο τίμημα, σε πόσα χρόνια και με ποιους ρυθμούς;».

Για τα ανταλλάγματα βάσει των οποίων δόθηκε η συναίνεση για επέκταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας επεσήμανε: «Έπρεπε να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα στο εσωτερικό πριν φανείτε γαλαντόμος στο εξωτερικό» και συμπλήρωσε: «Εμείς δεχόμαστε ότι ο εκσυγχρονισμός επείγει γιατί απειλείται η ισορροπία δυνάμεων, τότε εδώ δεν πρέπει να κάνουμε χρήση του διαπραγματευτικού χαρτιού της Σούδας;».

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τα F16 και τη συμφωνία στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως «ενημερώνεστε μονόπλευρα από τα μέσα της διαπλοκής και των fake news. Τα θέματα, αυτά, είπε που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της χώρας δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες».

«Θα αναφερθώ στα facts και όχι στα fake news. Απτό αποτέλεσμα είναι ότι για πρώτη φορά ακούσαμε το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ που ορισμένοι διέδιδαν ότι δεν θα ασχοληθεί με το χρέος να μιλάει δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Απτό αποτέλεσμα ήταν ότι για πρώτη φορά δημόσια η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της και ενθάρρυνε τους Aμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός θυμίζοντας την τακτική που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ να στοχοποιεί ΜΜΕ.

Σχετικά με τη συμφωνία για τα F16 είπε ότι «το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε το ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιάρθρωση του στρατεύματος. Από την άποψη εξοπλισμού επιδίωξη είναι πως θα συντηρούμε και θα αναβαθμίζουμε το υπάρχον υλικό. Επίσης ποιες αγορές πρέπει να κάνουμε. Οι προκλήσεις είναι πολλές και η εγρήγορση πρέπει να είναι διαρκής. Δεν μιλάμε για αγορά νέων αλλά για την αναβάθμιση των υπαρχόντων».

Και συμπλήρωσε: «Αν δεν δράσουμε τώρα, η πολεμική μας αεροπορία θα χάσει μεγάλο ρόλο της αποτρεπτικής της ισχύος. Είναι αναγκαία η αναβάθμιση του στόλου τώρα! Χθες! Ενσωματώνοντας στα αεροσκάφη νέες τεχνολογίες για να είναι διαλειτουργικά με τα αεροσκάφη νέας γενιάς. Το κόστος της αναβάθμισης θα ενταχθεί στη προϋπολογισμένη δαπάνη που έχει ενταχθεί στο μεσοπρόθεσμο για τους εξοπλισμούς του υπουργείου Άμυνας. Δεν υπάρχει νέα δαπάνη. Είναι σαφής η θέση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων ότι λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας στον εξοπλισμό των αεροσκαφών καθίσταται αδύνατη η αναβάθμιση στο μέλλον. Στάλθηκε από την ηγεσία των Ε.Δ. ένα αίτημα που απευθύνεται στην αμερικανική κυβέρνηση και ζητήθηκε προσφορά για την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου και των F16. Η απάντηση, είναι ότι η επίσημη επιστολή αναμένεται τις επόμενες ημέρες και με το που θα έρθει θα τεθεί υπόψιν της επιτροπής εξοπλισμών. Για τις τιμές και την ακριβή περιγραφή της αναβάθμισης των F16».

Επίσης διευκρίνισε πως «για τα 123 αεροσκάφη θα γίνει διαπραγμάτευση και έγινε αίτημα προς το Κογκρέσο. Ανέρχεται στα 2,4 δισ. δολάρια και εδώ στήθηκε σπέκουλα επικοινωνιακή. Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει συμφωνία. Το αμερικανικό Κογκρέσο πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις εγκρίνει το ανώτατο ποσό. Το ανώτατο ποσό είναι 2 δισ. ευρώ. Το ποσό που μπορεί να διαθέσει η Ελλάδα, είναι τα 1,1 δισ ευρώ. Μάλιστα η συζήτηση που διεξάγεται είναι για μια δαπάνη σε βάθος δεκαετίας. Δηλαδή περίπου 100 εκατομμύρια το χρόνο. Αυτή είναι η αγορά του αιώνα. Να σας επισημάνω ότι αυτή δεν είναι μια καινούρια πρακτική. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά. Είμαστε ακόμα υπό διαπραγμάτευση. Θα λάβουμε την προσφορά θα ενημερωθεί η Βουλή και μετά θα διαπραγματευθούμε το τελικό ποσό της συμφωνίας».

Σχετικά με τη βάση της Σούδας επεσήμανε: «Έχω την αίσθηση ότι στήθηκε ενας μύθος μιας δήθεν μαμούθ συμφωνίας που περιλαμβάνει την Σούδα. Επι μέρες ήταν κεντρικό θέμα η Σούδα. Και τώρα μας ζητάτε να απολογηθούμε γιατί δεν υλοποιήσαμε τον μύθο που εσείς στήσατε».

Μίλησε για ανεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης σημειώνοντας: «Μάλλον κατάλαβε το λάθος γιατί δεν θέλω να πιστεύω ότι κάποιοι τους τράβηξαν τ’ αυτί. Κάποιοι φωτογραφίζονται με κάποιους που εκπροσωπούν συμφέροντα. Η υπόθεση της αναβάθμισης των f16 είναι ένα χρόνια αίτημα. Δεν προέκυψε τώρα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει διαφορετική θέση και στάση μέσα στην Βουλή να διασφαλίσουμε την αποτρεπτική ικανότητα της Πολεμικής μας Αεροπορίας».

Στη δευτερολογία του ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Το θέμα των fake news έχει ξεκινήσει από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που τα είχατε χρησιμοποιήσει για να χτυπήσετε τους αντιπάλους σας. Λίγο ακόμα και θα μας λέγατε ότι η επίσκεψή σας στην Αμερική κινητοποίησε τους Αμερικανούς τουρίστες να έρθουν στην χώρα μας. Είπατε ότι ξεκίνησαν οι επενδύσεις στην χώρα. Σε ποια χώρα; Επενδύσεις δεν είναι οι αποφάσεις της Βουλής αλλά τα μηχανήματα που θα δουλεύουν. Οι επενδύσεις είναι ακόμα στα χαρτιά».

«Τα fake news υπήρχαν το 2014 για να στηρίζουν τις κυβερνήσεις τότε. Σήμερα όταν δεν έχουν τι να πουν ανακαλύπτουν πανούκλα και χολέρα στα νοσοκομεία. Αυτά είναι τα fake news. Έχουμε σχέδιο κ. Θεοδωράκη. Με σχέδιο αναβαθμίστηκε ο διεθνής ρόλος της χώρας. Όλοι οι σημαντικοί ηγέτες έχουν περάσει από την Ελλάδα και εγώ έχω συναντήσει πολλούς από αυτούς», αντέτεινε ο πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα