Τσαβούσογλου σε Κατρούγκαλο: Ευχαριστώ που αναγνωρίζεις τα δικαιώματά μας στο φυσικό αέριο

14:36 21/3/2019 - Πηγή: Aixmi

Δεν συμφώνησαν σε κανένα θέμα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, στη συνάντησή τους στην Αττάλεια. Τη μόνη στιγμή που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φάνηκε να ακούει τον Γιώργο Κατρούγκαλο ήταν όταν εκείνος δήλωσε ότι και η Τουρκία έχει διακαιώματα στον τομέα των υδρογοναθράκων στην ανατολική Μεσόγεο.

«Στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε

να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του», απάντησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Και έσπευσε να προσθέσει: «Κανένα πρότζεκτ, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία, δεν είναι ρεαλιστικό. «Η Τουρκία έχει δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία».

Την Τετάρτη, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ,ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει «πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο; Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό».

Ο Τούρκος υπουργός μίλησε ανοιχτά για «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα», ενώ ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε με έμφαση ότι «μιλήσαμε και για τη μουσουλμανική μειονότητα όπως την προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες. Είναι Έλληνες πολίτες και έχουμε καθήκον να φροντίσουμε για την εκπαίδευσή τους».

Ειδική αναφορά έκαναν οι δύο υπουργοί και για το Κυπριακό. Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε: «θέλουμε να επιλύσουμε τη διεθνή του διάσταση με πάγιες θέσεις να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων. Στόχος να ακούσουμε τις ιδέες της Τουρκίας για τον μηχανισμό της επόμενης ημέρας που θα αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων».

Ο Τούρκος ομόλογός του είπε ότι για να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση στην Κύπρο πρέπει να αποφασίσουμε τι και πώς θα διαπραγματευτούμε. «Δεν είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε συνομιλίες μόνο για να ξεκινήσουμε συνομιλίες, αλλά για να υπάρξει αποτέλεσμα με μια λύση που θα μπορούν να αποδεχτούν οι δύο πλευρές».

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός επανέφερε το ζήτημα των 8 αξιωματικών, οι οποίοι ήλθαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό ελικόπτερο, το καλοκαίρι του 2016. Τους χαρακτήρισε ξανά «πραξικοπηματίες» και επανέλαβε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαβεβαιώσει τον Ταγίπ Ερντογάν ότι θα τους στείλει πίσω στην Τουρκία.

Ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι το ποιος είναι πραξικοπηματίας το κρίνει η Δικαιοσύνη, για να απαντήσει ο κ. Τσαβούσογλου ότι «δεν μπορείτε να γνωρίζετε εσείς αν είναι ή όχι πραξικοπηματίες, ήρθαν στη χώρα σας με στρατιωτικό ελικόπτερο».

The post Τσαβούσογλου σε Κατρούγκαλο: Ευχαριστώ που αναγνωρίζεις τα δικαιώματά μας στο φυσικό αέριο appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα