Τρόμος στη Νέα Ζηλανδία: Επίθεση ενόπλων σε τζαμιά- Στους 49 οι νεκροί, δεκάδες τραυματίες

12:40 15/3/2019 - Πηγή: Aixmi

Μακελειό σε δύο τζαμιά στο Κράιστσερτς της Νέα Ζηλανδίας. Ένοπλοι εισέβαλαν στα τεμένη και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως. Άμεσα συνελήφθη ένας ένοπλος. Πρόκειται για έναν 28χρονο «ακροδεξιό εξτρεμιστή». Ενώ άμεσα οι αρχές προχώρησαν στις συλλήψεις επιπλέον τεσσάρων ατόμων, τριών αντρών και μιας γυναίκας.

Τουλάχιστον 49 είναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες,

σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό. Μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Νέας Ζηλανδίας, βρίσκονται και πολλά παιδιά.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου πως οι επιθέσεις στα τζαμιά ήταν δύο καλά οργανωμένες τρομοκρατικές ενέργειες. «Αυτές είναι και θα είναι οι πιο σκοτεινές μέρες στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας» είπε. Tόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι. Επιπλέον αποκάλυψε ότι βρέθηκαν σε ύποπτα αυτοκίνητα και εξουδετερώθηκαν δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Όπως ανέφερει η αστυνομία, ο δράστης είναι ένας 28χρονος γεννημένος στην Αυστραλία που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε το όνομα «Brenton Tarrant».

Η αστυνομία ζήτησε από όλα τα τεμένη της χώρας να κλείσουν τις πόρτες τους.

Ο οπλοφόρος που συνελήφθη και φέρεται να σκόρπισε τον θάνατο στο ένα τζαμί μετέδιδε επί τουλάχιστον 15 λεπτά απευθείας τη δράση του στον λογαριασμό του στο Facebook. Η Αστυνομία κάλεσε το κοινό να μην κοινοποιήσει το συγκεκριμένο βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ λίγο αργότερο το Facebook και το Instagram «κατέβασαν» τους λογαριασμούς του δράστη.

Shocked and strongly condemn the Christchurch, New Zealand, terrorist attack on mosques. This reaffirms what we have always maintained: that terrorism does not have a religion. Prayers go to the victims and their families.#Christchurch#christchurchMosqueAttack pic.twitter.com/NJxGaIIpPN

— Adeel Basheer (@ScorpianAdeel) March 15, 2019

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φόραγε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα πάνω στο όπλο είχε χαράξει τη λέξη «turkofagos”.
Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν, όταν έγινε η επίθεση. Είναι όλοι σώοι, είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.

Entire team got saved from active shooters!!! Frightening experience and please keep us in your prayers #christchurchMosqueAttack

— Tamim Iqbal Khan (@TamimOfficial28) March 15, 2019

Οι μουσουλμάνοι αποτελούν περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.

Ο επίτιμος Έλληνας πρόξενος στο Ουέλινγκτον Γ. Νεονάκης διαβεβαίωσε νωρίς το πρωί πως δεν υπάρχουν ελληνικά ονόματα ανάμεσα στα θύματα.

Ομάδα Ελλήνων εκδρομέων από την Κρήτη βρισκόταν μόλις λίγα μέτρα από τον τόπο της τρομοκρατικής επίθεσης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ η επικεφαλής της εκδρομής ανέφερε ότι τη στιγμή του μακελειού το πούλμαν τους έμπαινε στην πόλη και ότι το ξενοδοχείο τους απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από το σημείο της τραγωδίας. Πρόσθεσε επίσης ότι το γκρουπ επιστρέφει στην Ελλάδα και όλοι είναι καλά στην υγεία τους, ενώ βρίσκονται κλεισμένοι στο ξενοδοχείο και έχουν επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους. Όπως περιέγραψε: «Τη στιγμή του μακελειού μπαίναμε στην πόλη και να αρχίζουμε την ξενάγησή μας. Δεν προλάβαμε να πλησιάσουμε εκεί. Η αστυνομία μας μπλόκαρε και μας ανάγκασε να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας. Οι κάτοικοι αντιμετώπισαν με ηρεμία και ψυχραιμία το περιστατικό. Είναι μια μικρή πόλη. Έκλεισαν το κέντρο και δεν άφηναν κανέναν να μπει μέσα. Τα σχολεία έκλεισαν τις πόρτες τους και τα παιδιά έμειναν μέσα».

The post Τρόμος στη Νέα Ζηλανδία: Επίθεση ενόπλων σε τζαμιά- Στους 49 οι νεκροί, δεκάδες τραυματίες appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα