Τρομάζει το κόμμα της Μέρκελ ο νέος υπουργός Οικονομικών

15:32 19/2/2018 - Πηγή: Aixmi

Oι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες ανησυχούν από την επιλογή της Άνγκελα Μέρκελ να παραχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στους Σοσιαλδημοκράτες, για τους οποίους προεκλογικά έλεγε ότι «δεν μπορούν να διαχειριστούν χρήματα». Ο κυβερνήτης του Αμβούργου Όλαφ Σολτς, που επελέγη ως διάδοχος του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, προκαλεί περαιτέρω ανησυχία, καθώς έχει διατυπώσει τη θέση ότι «δεν πρέπει να υποδεικνύει η Γερμανία τον τρόπο με τον

οποίο θα αναπτύσσονται οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης».

Έως τώρα η γερμανική πολιτική για την Ευρωζώνη έφερε υπογραφή Σόιμπλε και οι Χριστιανοδημοκράτες έβλεπαν το υπουργείο Οικονομικών ως ανάχωμα στους ευσεβείς πόθους των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης για μεγαλύτερη δημοσιονομική χαλάρωση. Ένας από τους «σοφούς» του κόμματος, Έκχαρντ Ρέμπεργκ, προειδοποιεί τον Σολτς ότι «οι Χριστιανοδημοκράτες προσδοκούν να τηρηθεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο φρένο χρέους και να διατηρηθεί ισοσκελισμένος ο κρατικός προϋπολογισμός». Αλλά και η ίδια η Μέρκελ είχε επισημάνει πως «όταν αναλάβει το υπουργείο Σοσιαλδημοκράτης, οι δικοί μας ειδήμονες επί της οικονομίας θα πρέπει να επαγρυπνούν ακόμη περισσότερο για να μην επιβαρύνουμε τις επόμενες γενιές με τα χρέη μας«.

Ο Σολτς προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα και δηλώνει ότι «οι Σοσιαλδημοκράτες αποτελούν εγγύηση για σοβαρότητα και σύνεση στα δημόσια οικονομικά». Αφήνει, ωστόσο, να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται κάποια διόρθωση στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται στην Ευρωζώνη. Άλλωστε, ο ίδιος έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι έχουν γίνει λάθη σε αυτό το ζήτημα, ενώ συνολικά το κόμμα του δείχνει να θεωρεί ως βασικό στοιχείο του μεγάλου συνασπισμού συνασπισμού αυτό που περιγράφει ως «το τέλος μίας υπαγορευμένης από τη Γερμανία λιτότητας«.

Πρόκειται για σαφέστατη αιχμή κατά του Σόιμπλε, ο οποίος είχε επιβάλλει πολιτική σκληρής λιτότητας και περικοπές κοινωνικών δαπανών, ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη, όπως γράφει η Ντόιτσε Βέλλε.

Ο Κλέμενς Φυστ, επικεφαλής του Οικονομικού Ινστιτούτου Ifo στο Μόναχο, υποστηρίζει ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν πρέπει να ξυπνά υπερβολικές προσδοκίες. «Μπαίνει σε επικίνδυνα χωράφια ο Σολτς αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα επιμείνει στον ίδιο βαθμό στη δημοσιονομικη πειθαρχία όσον αφορά τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Αν πράγματι έχει σκοπό να αναγνωρίσει μεγαλύτερα περιθώρια χρέους και κρατικών δαπανών στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, τότε θα πρέπει να εξηγήσει στους Γερμανούς φορολογούμενους τι ακριβώς θα κάνει ώστε να μην πληρώσουν εκείνοι τον λογαριασμό».

Τρομάζει το κόμμα της Μέρκελ ο νέος υπουργός Οικονομικών

The post Τρομάζει το κόμμα της Μέρκελ ο νέος υπουργός Οικονομικών appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα