Τραγωδία στην Ιταλία: Τέσσερις νεκροί έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου-Τουλάχιστον 25 αγννούμενοι

21:21 19/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Πολλοί άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο ξενοδοχείο Rigopianο στην τοποθεσία Φαρίντολα της κεντρικής Ιταλίας έξω από την πόλη Πεσκάρα.

Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Rai, επικαλούμενη πηγές των Καραμπινιέρων έως τώρα εχουν ανασυρθεί τέσσερις νεκροί.

30 people missing presumed dead after an hotel in Abruzzo, Italy, was

hit by an avalanche triggered by an earthquake https://t.co/96ITXJYAsw pic.twitter.com/Qn5zYrDG8b

— euronews (@euronews) 19 Ιανουαρίου 2017

Τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπισθεί επιζώντες, εκτός από τα δυο άτομα που διασώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί και τα οποία βρίσκονταν έξω από το κτίριο την ώρα που η χιονοστιβάδα καταπλάκωσε το ξενοδοχείο. Στο ξενοδοχείο βρίσκονταν κατά πάσα πιθανότητα περίπου 30 άνθρωποι, που εώς τωρα θεωρούνται αγνοούμενοι.

#BREAKING: Earthquake-caused avalanche kills around 30 in hotel in central Italy #ItalyQuake pic.twitter.com/QwHHBbZH0Z

China Xinhua News (@XHNews) 19 Ιανουαρίου 2017

Το ξενοδοχείο, καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα, η οποία αποκολλήθηκε από το βουνό Γκραν Σάσσο εξαιτίας πιθανώς των χθεσινών σεισμών.

Ένοικοι του ξενοδοχείου κάλεσαν σε βοήθεια την ιταλική Πολιτική Προστασία χθες αργά το βράδυ δηλώνοντας ότι υπήρχαν αγνοούμενοι εξαιτίας της χιονοστιβάδας.

Ωστόσο, η προσέγγιση του ξενοδοχείου ήταν πολύ δύσκολη λόγω της σφοδρότατης κακοκαιρίας.
«Δεν απαντά κανείς», ανέφεραν οι διασώστες στις πρώτες επικοινωνίες που είχαν με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

La valanga sull’hotel, ecco come è precipitata la massa di neve dalla montagna https://t.co/3RBjfBM6AB pic.twitter.com/PqP1GpQC0K

Corriere della Sera (@Corriere) 19 Ιανουαρίου 2017

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους διασώστες είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην ευρύτερη περιοχή οι οποίες την νύχτα αγγίζουν και τους δέκα βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Τρία άτομα απεγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης

Τα σωστικά συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας κατάφεραν πριν από λίγο να απεγκλωβίσουν τρία άτομα από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου Rigopiano, στην περιφέρεια της πόλης Πεσκάρα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Canale 5.

Δεν επιβεβαιώνεται από τις αρχές ο απεγκλωβισμός των τριών τουριστών από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου. Η πρόεδρος της περιφέρειας της πόλης Λ’ Άκουιλα Στεφάνια Πετσοπάνε, η οποία είχε ανακοινώσει αρχικά την είδηση του απεγκλωβισμού τριών τουριστών από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου Rigopiano, δήλωσε πριν λίγο ότι η εξέλιξη αυτή δεν επιβεβαιώνεται και ότι υπήρξε σύγχυση στην επικοινωνία των σωστικών αρχών.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης όμως δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε μαρτυρίες συγγενών τουριστών και εργαζομένων στο ξενοδοχείο, σύμφωνα με τις οποίες, είχαν ζητήσει πριν τις 3 χθες το μεσημέρι να μπορέσουν να απομακρυνθούν από την περιοχή, αλλά οι τοπικές αρχές φέρονται να μην έστειλαν ποτέ εκχιονιστικό μηχάνημα ώστε να κατορθώσουν να φύγουν.

«Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες μειώνονται», λέει ο δήμαρχος του χωριού Πένε, κοντά στο ξενοδοχείο που καταπλακώθηκε από την χιονοστιβάδα

«Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες μειώνονται (…) κατάλαβα αμέσως ότι επρόκειτο για τραγωδία», δήλωσε πριν λίγο ο Μάριο Σεμπρόνι, δήμαρχος του χωριού Πένε, το οποίο βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο Rigopiano, που καταπλακώθηκε χθες αργά το απόγευμα από χιονοστιβάδα.

Οι διασωθέντες παραμένουν δυο, τέσσερις άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί ενώ οι αγνοούμενοι είναι πάνω από είκοσι πέντε. Οι διασώστες συνεχίζουν να σκάβουν, αλλά οι ελπίδες είναι πλέον ελάχιστες. Το χιόνι, με την πάροδο των ωρών, έχει μετατραπεί σε πολύ σκληρό πάγο. Δημιουργείται, ουσιαστικά ένα τείχος το οποίο απαιτεί μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να σπάσει.

An avalanche has buried a mountainside hotel in central Italy. Up to 30 people are missing, officials said. https://t.co/6fIoLQUKuz pic.twitter.com/FoZLtSd16w

— The New York Times (@nytimes) 19 Ιανουαρίου 2017

Στο μεταξύ, η εισαγγελία της πόλης Πεσκάρα, στην περιφέρεια Αμπρούτσο, ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Δεν έχουν ακόμη σταλεί κλήσεις σε απολογία, αλλά οι δικαστικοί αναμένεται να βασισθούν, σε μεγάλο βαθμό, στις μαρτυρίες συγγενών των εργαζομένων στο ξενοδοχείο. Όπως δήλωσαν στους δημοσιογράφους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα, σε τηλεφωνική επικοινωνία χθες το απόγευμα γύρω στις τρεις τους είπαν ότι ήθελαν να φύγουν από το ξενοδοχείο μαζί με τους τουρίστες , λόγω των σεισμών και της κακοκαιρίας. Κανείς, όμως, δεν έστειλε έγκαιρα εκχιονιστικό μηχάνημα για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος.

Εκατόν τριάντα διασώστες συνεχίζουν αδιάκοπα το έργο τους, στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο, και η επιχείρηση αναμένεται να συνεχισθεί και κατά την διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο επικεφαλής της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο.

Οι ειδικοί, πάντως, θεωρούν ότι η τραγωδία δεν προκλήθηκε μόνον από χιονοστιβάδα, αλλά και από κατολίσθηση που μπορεί να οφείλεται στους αλλεπάλληλους χθεσινούς σεισμούς. Η δομή του ξενοδοχείου κατέρρευσε εξαιτίας του χιονιού, αλλά όπως διαπιστώθηκε τις τελευταίες ώρες, το χιόνι, κατά την βίαιη πτώση του, παρέσυρε πετρώματα και πολλούς κορμούς δέντρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα