Τραμπ-Κιμ Γιονγκ Ουν: Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν -Ιστορική συμφωνία

12:04 12/6/2018 - Πηγή: Aixmi

Στις 4 το πρωί ώρα Ελλάδας πραγματοποιήθηκε η σύνοδος του Αμερικανού προέδρου με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη. Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα ενω Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν έδειξαν να βρίσκουν κοινές συνισταμένες, καθώς η σύνοδός τους ολοκληρώθηκε με υπογραφή ιστορικής συμφωίας στην οποία αναγνωρίζεται η πρόοδος που επετεύχθη στη Σιγκαπούρη αλλά και ότι οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Ο Τραμπ κατά τη διάρκεια περιπάτου των δύο ηγετών μετά το γεύμα εργασίας που είχαν, ανέφερε πως έχουν μια φανταστική

σύνοδο και πηγαίνει «καλύτερα από ό,τι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να προσδοκούσε».

Επίσης, πρόσθεσε πως σε λίγη ώρα θα συνυπογράψει έγγραφο με τον Κιμ, χωρίς όμως να διευκρινίσει περί τίνος πρόκειται, αναφέροντας συγκεκριμένα πως έχει επιτευχθεί «πολλή πρόοδος», όπως κι έγινε.

Μετά τον περίπτατο οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινό έγγραφο και άφησαν να εννοηθεί πως οι σχέσεις τους θα βελτιωθούν ριζικά το επόμενο διάστημα.

«Αποφασίσαμε να αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας», είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, προσθέτοντας με νόημα πως «ο κόσμος θα δει μεγάλες αλλαγές» μετά την «ιστορική» συνάντηση.

Από την πλευρά του Τραμπ είπε πως το έγγραφο πηγαίνει σε αρκετά μεγάλο βάθος και παράλληλα προανήγγειλε πως η αποπυρηνικοποίηση του Βορρά θα αρχίσει σύντομα. Επίσης δεν απάντησε εάν σχεδιάζεται νέα σύνοδος.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτά που έγιναν σήμερα. Ολόκληρη η σχέση μας με την Βόρεια Κορέα και την Κορεατική Χερσόνησο θα είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση από ό,τι έχει υπάρξει στο παρελθόν», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους κι επανέλαβε πως η σύνοδος κορυφής πήγε πολύ καλύτερα από κάθε προσδοκία.

Στι έγγραφο που υπέγραψαν περιλαμβάνονται τέσσερα σοβαρά ζητήματα. Αρχικά, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεσμεύεται να εργαστεί για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της Κορεατικής Χερσονήσου. Ο Τραμπ εξέφρασε μεγάλη αισιοδοξία πως η Πιονγιάνγκ αυτήν τη φορά είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα και επεσήμανε πως συζητήθηκε και η διαδικασία επιβεβαίωσης της αποπυρηνικοποίησης, λέγοντας πως πολυμελή αμερικανικά και πολυεθνικά κλιμάκια εμπειρογνωμόνων θα μεταβούν μελλοντικά στον Βορρά ώστε να ελέγξουν τη συμμόρφωση του καθεστώτος της Βορειου Κορέας.

Επιπλέον, όπως είπε ο Τραμπ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε πως ο Βορράς θα κλείσει κέντρο όπου δοκιμάζονταν κινητήρες βορειοκορεατικών πυραύλων – παραχώρηση που έγινε μετά την υπογραφή της δήλωσης.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, δεσμεύονται να παρέχουν «εγγυήσεις ασφαλείας» στη Β. Κορέα, ενώ παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε ότι η Ουάσιγκτον θα αναστείλει τα παιχνίδια πολέμου που διεξάγει τακτικά με τη Νότια Κορέα, ώστε έτσι θα εξοικονομηθούν τεραστια χρηματικά ποσά. Ωστόσο, ο Τραμπ ξεκαθάρισε πως έως ότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της Ουάσιγκτον για πυρηνικό αφοπλισμό οι εμπορικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα θα παραμείνουν σε ισχύ, δίχως αναστολή ή αποκλιμάκωση.

Επιπλέον, η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων «δεν είναι μέρος της εξίσωσης» για την ώρα, αν και μελλοντικά θα ήθελε να επαναπατρίσει τις εν λόγω δυνάμεις, σημείωσε ο Τραμπ.

Στην κοινή δήλωσλη τους, οι δύο ηγέτες υπόσχονται επίσης να εγκαθιδρύσουν διμερείς σχέσεις που θα συνάδουν με την επιθυμία των δύο λαών τους για «ειρήνη και ευημερία» και διαμηνύουν πως θα εργαστούν από κοινού για την οικοδόμηση σταθερής και μακρόπνοης ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Το τέταρτο και τελευταίο σημείο προβλέπει πως οι δύο χώρες συμφωνούν να εντοπίσουν και να επαναπατρίσουν τα λείψανα των πεσόντων τους.

The post Τραμπ-Κιμ Γιονγκ Ουν: Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν -Ιστορική συμφωνία appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα