Τουσκ σε Μέρκελ: Άλλαξε ρότα και διώξε τους πρόσφυγες

21:08 2/12/2015 - Πηγή: Aixmi

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένει από την Άνγκελα Μέρκελ να περιορίσει δραστικά τον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι μέχρι τώρα ήταν πολύ εύκολο να φτάσει κάποιος στην Ευρώπη και αυτό οδηγεί, μοιραία, και σε ρίσκα σε θέματα ασφαλείας.

«Αν έχουμε κανόνες, τότε πρέπει και

να τους τηρούμε» τονίζει με έμφαση. Αυτό ισχύει και για τη Συνθήκη του Δουβλίνου, που προβλέπει επαναπροώθηση των προσφύγων στη χώρα από την οποία ταξίδεψαν. Η κ. Μέρκελ, πάντως, είχε χαρακτηρίσει τη συνθήκη του Δουβλίνου ως «άνευ αντικειμένου».
Ο κ. Τουσκ επισημαίνει ότι περιμένει από τους πολιτικούς ηγέτες μια διαφοροποιημένη συμπεριφορά. «Κάποιοι απ” αυτούς υποστηρίζουν ότι το κύμα προσφύγων παραείναι μεγάλο για να μπορέσουμε να το σταματήσουμε. Αυτό είναι επικίνδυνο» λέει.

Το σωστότερο, ισχυρίζεται ο κ. Τουσκ, θα ήταν να πούμε ότι το κύμα προσφύγων παραείναι μεγάλο για να ΜΗΝ το σταματήσουμε. κανένας στην Ευρώπη, συνεχίζει, δεν είναι έτοιμος να δεχθεί τόσο υψηλούς αριθμούς, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Συχνά, συνεχίζει, μιλάμε για τους πρόσφυγες από την Συρία, αλλά αυτοί είναι μόνο το 30% και γι αυτό το λόγο χρειαζόμαστε αποτελεσματικότερους ελέγχους.

Ο κ. Τουσκ μίλησε για «σάρωση» των προσφύγων που μπαίνουν στα ευρωπαϊκά σύνορα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μόνο τα δαχτυλικά αποτυπώματα δεν αρκούν». Στην ερώτηση αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό με τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων απαντά με τη έκφραση που συνήθως χρησιμοποιεί η γερμανίδα καγκελάριος «wir schaffen das« (εμείς θα τα καταφέρουμε).

Keywords
Τυχαία Θέματα