Τούρκος εισαγγελέας ζητεί πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα – Μπήκε σαν πρόσφυγας με βάρκα στην Ελλάδα

22:07 30/8/2016 - Πηγή: Aixmi

Σε φυλάκιση ενός μηνός με τριετή αναστολή καταδικάσθηκε ο Τούρκος εισαγγελέας, ο οποίος έφτασε μαζί με πρόσφυγες στη Χίο και ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του astraparis.gr, ο 50χρονος εισαγγελέας, που εμφανίσθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Τρίτης, χωρίς συνήγορο υπεράσπισης, παρά μόνον με μεταφράστρια ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Χίου, με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στην χώρα, αρνήθηκε να λάβει προθεσμία τριών ημερών που του πρότεινε η πρόεδρος του δικαστηρίου και ζήτησε την άμεση εκδίκαση της υπόθεσής του.

Απαντώντας

σε ερωτήσεις της προέδρου τόνισε ότι αμέσως μετά το πραξικόπημα παρέμεινε κρυμμένος μακριά και χωρίς καμία επαφή με την οικογένειά του, φοβούμενος ότι θα είχε την τύχη χιλιάδων άλλων δικαστικών και εισαγγελέων που το καθεστώς Ερντογάν έχει φυλακίσει.

Πλήρωσε τον διακινητή για να μπει στην βάρκα

Την περίοδο μετά το πραξικόπημα, πρόσθεσε, αναζητούσε διαρκώς τρόπο να διαφύγει από την Τουρκία στην Ελλάδα. Δήλωσε ότι έχει πράσινο διαβατήριο, που σημαίνει ότι μπορούσε να ταξιδέψει χωρίς βίζα στην χώρα μας, αλλά δεν το έπραξε γιατί το πιθανότερο ήταν ότι θα γινόταν αντιληπτός.

Σε συνεννόηση με έναν φίλο του, ο τελευταίος του πρότεινε να ακολουθήσει την διαδρομή των προσφύγων και μεταναστών, πράγμα που τελικά έκανε.

Στην σχετική ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου είπε ότι πλήρωσε χρήματα στον άνθρωπο που τον έβαλε στην βάρκα, με την οποία έφτασε στη Χίο και διεσώθη μαζί με άλλους έξι Σύρους πρόσφυγες από το ναυαγοσωστικό του λιμεναρχείου Χίου τις πρωινές ώρες της Τρίτης, ανοικτά της Αγίας Ελένης.

Στην ΒΙΑΛ για καταγραφή μαζί με τους πρόσφυγες

Μετά την καταδίκη του ο Τούρκος εισαγγελέας αφέθηκε ελεύθερος και οδηγήθηκε από τους λιμενικούς στο λιμεναρχείο Χίου.

Στη συνέχεια επρόκειτο να οδηγηθεί στο hot spot της ΒΙΑΛ, όπου και θα ακολουθείτο και για τον ίδιο η διαδικασία που εφαρμόζεται για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί.

Έχει ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία

Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες του astraparis.gr, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Χίου και φυσικά στην Αθήνα έχει ενημερωθεί για το περιστατικό η πολιτική ηγεσία, η οποία έχει έναν ακόμα πονοκέφαλο να αντιμετωπίσει, μετά από εκείνον με τους οκτώ στρατιωτικούς που έφτασαν μετά το πραξικόπημα με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Στην υπόθεση ενεπλάκη και η ΕΥΠ, η οποία «ανέκρινε» τον Τούρκο εισαγγελέα.

Πάντως, μέχρι στιγμής όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία του ασύλου που ισχύει και για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη Χίο, ενώ δεν έχει γίνει – προς το παρόν – λόγος είτε για μέτρα προστασίας του Τούρκου εισαγγελέα, είτε για άμεση μεταφορά του στην Αθήνα, προκειμένου να εξετασθεί εκεί η αίτηση ασύλου.

Επιβεβαιώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Χίο επιβεβαίωσε ότι ένας Τούρκος δικαστικός που συνελήφθη για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, ζήτησε πολιτικό άσυλο από την Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι διώκεται στη χώρα του από το τουρκικό καθεστώς.

«Το πρόσωπο αυτό ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα», είπε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στη Χίο η Μπάρμπαρα Κόλτζι, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Τούρκος δικαστικός εντοπίστηκε σε μια πλαστική λέμβο μαζί με έξι Σύρους πρόσφυγες και πρόκειται να μεταφερθεί στην Αθήνα όπου θα εξεταστεί το αίτημά του.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα επτά ακόμα Tούρκοι πολίτες μπήκαν παράνομα στη χώρα μας για να ζητήσουν άσυλο.

Πρόκειται για ένα ζεύγος ακαδημαϊκών με τα δύο παιδιά τους που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη και για τρεις επιχειρηματίες που αποβιβάστηκαν στη Ρόδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα