Τουρκικός «φετφάς»: Δε θα γίνει καμιά γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

19:17 22/2/2018 - Πηγή: Aixmi

Η Τουρκία δηλώνει αποφασισμένη να εμποδίσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, πράγμα το οποίο ήδη έχουν κάνει στο Οικόπεδο 3, και την ίδια ώρα η ιταλική κοινοπραξία ΕΝΙ τονίζει ότι θα περιμένει να βρεθεί λύση από την διεθνή διπλωματία.

Ο Μπεράκ Αλμπαϊράκ, υπουργός Ενέργειας τής Τουρκίας και σύζυγός τής κόρης τού Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει μονομερείς ενέργειες. «Η Αγκυρα

θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου», είπε σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ENI, Κλάουντιο Ντεσκάλτσι σχολίασε το τουρκικό μπλόκο στο ιταλικό γεωτρύπανο, εδώ και δυο εβδομάδες, με τη φράση «έπρεπε να αρχίσουμε την γεώτρηση αυτή και περιμένουμε». Με δεδομένο ότι η Τουρκία ανανέωσε τη δέσμευση της περιοχής για στρατιωτικές ασκήσεις έως τις 10 Μαρτίου και με δεδομένο, επίσης, ότι το γεωτρύπανο πρέπει να κατευθυνθεί στο Μαρόκο στις αρχές Μαρτίου, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει εξόρυξη αυτή τη στιγμή.

«Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε, θέτοντας υπό συνθήκες ασφαλείας την αναζήτηση αυτή. Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία», είπε ο επικεφαλής της ENI.

Σε ερώτηση αν πρόκειται να εγκαταλείψουν οριστικά τη γεώτρηση στην περιοχή Καλυψώ, ο Ντεσκάλτσι τόνισε: «Όχι, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι».

Τουρκικός «φετφάς»: Δε θα γίνει καμιά γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

The post Τουρκικός «φετφάς»: Δε θα γίνει καμιά γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα