Τόμσεν: Κράτη-μέλη με υψηλό χρέος να φτιάξουν αναχώματα για τις δύσκολες μέρες

12:13 12/10/2018 - Πηγή: Aixmi

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που διεξάγεται στο Μπαλί, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν εξέφρασε την ανησυχία του ότι αρκετές χώρες στην Ευρώπη δεν εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους θέση ενώ για πρώτη φορά στα οκτώ χρόνια δεν έγινε καμία αναφορά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, αρκετές χώρες εξακολουθούν να έχουν ανάγκη από δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά δεν το κάνουν, ξεκαθαρίζοντας πως χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος βρίσκονται σε ιδιαίτερα επισφαλή θέση, καθώς δεν έχουν τον δημοσιονομικό χώρο να αντιμετωπίσουν υφεσιακές πιέσεις. Αν και δεν κατονόμασε τις χώρες στις οποίες αναφερόταν, σημειώνεται ότι η δήλωσή του είχε αποδέκτη την Ιταλία για την οποία είπε συγκεκριμένα ότι «οι αγορές δεν είναι θετικές σε μια δημοσιονομική χαλάρωση της Ιταλίας» και συμφώνησε με την Κομισιόν ως προς την ανάγκη «ο ιταλικός προϋπολογισμός του 2019 να είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο».

Όπως επεσήμανε, αρκετά κράτη-μέλη «χάνουν την ευκαιρία» να μειώσουν το χρέος τους σε μια περίοδο που οι συνθήκες είναι ακόμη ευνοϊκές. Η Ευρώπη επωφελείται από μία περίοδο ισχυρής ανάπτυξης, η οποία στηρίζεται κυρίως στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης και των μισθών, ενώ υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία έχουν αυξηθεί, αλλά όχι λόγω του εμπορικού πολέμου.

Σήμερα αναμένεται η συνάντηση του Πόουλ Τόμσεν με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

The post Τόμσεν: Κράτη-μέλη με υψηλό χρέος να φτιάξουν αναχώματα για τις δύσκολες μέρες appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα