Το λάθος, που απέδωσε στο Μega προθέσεις που δεν είχε, η διόρθωση και το «ανάθεμα»

14:44 22/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Η ιστοσελίδα the faq.gr θύμισε τι ακριβώς είχε συμβεί στη ζωντανή μετάδοση του Mega από τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, την Κυριακή 29 Μαϊου 2011. Συνόδευσε δε το ρεπορτάζ και με βίντεο, στο οποίο ακούγεται ο τότε ρεπόρτερ του καναλιού Ιάσων Πιπίνης να λέει ότι η συγκέντρωση είναι μεγάλη, «ενδεχομένως οι διαδηλωτές

να αγγίζουν και τους 30.000». Πρόσθεσε δε ότι «η αστυνομία εκτιμά ότι ίσως ξεπερνούν τους 20.000».

Ακούστε το:

Η αλήθεια ήταν ότι οι διαδηλωτές έφταναν ή και ξεπερνούσαν τους 100.000, στη συγκέντρωση της Κυριακής. Πράγμα που επισήμαναν όλα τα άλλα ΜΜΕ. Η αυθαίρετη εκτίμηση του ρεπόρτερ προκάλεσε κύμα αντιδράσεων εναντίον του σταθμού συνολικά. Χιλιάδες κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο και μηνύματα στη σελίδα του στο facebook, η οποία κατέρρευσε. Το χειρότερο ήταν ότι έριξε το «ανάθεμα» στη κανάλι, αποδίδοντάς του αρνητικές προθέσεις για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας -προθέσεις τις οποίες δεν είχε.

Όπως ανακοίνωσε τότε το Mega στο Facebook: “Η fan page του Megatv στο Facebook απενεργοποιήθηκε προσωρινά λόγω ανακοίνωσης του Facebook για οριστική διαγραφή επειδή περιείχε σχόλια υβριστικού χαρακτήρα. Το MEGA φιλοξενεί όλες τι απόψεις αρκεί τα σχόλια να μην περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση ήδη έχει πάνω από 2.000 σχόλια, εκ των οποίων τα περισσότερα αποδοκιμάζουν έντονα τη στάση του τηλεοπτικού καναλιού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πλέον η σελίδα έχει 15.000 λιγότερους fans. Ακολούθησε νέο post από το Mega, που αναφέρει ότι ο σταθμός κάλυψε από την αρχή τις συγκεντρώσεις και καλεί τους χρήστες να δούν βίντεο από τις ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία. ΠΗΓΗ: news247”

Ο τότε διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Μega Χρήστος Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαϊου απουσίαζε στο Λονδίνο. Ενημερώθηκε το πρωί της Δευτέρας, τόσο για το τι είχε πει ο Ιάσων Πιπίνης, όσο και για τις μεγάλες αντιδράσεις, ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο Χίθροου. Αμέσως έδωσε οδηγία να αποκατασταθεί η πλήρης αλήθεια στο μεσημεριανό δελτίο. Μετά την επιστροφή του δε, το κεντρικό δελτίο της Δευτέρας, έδωσε την πραγματική εικόνα.

Στο βίντεο που ακαλουθεί θα ακούσετε την Όλγα Τρέμη, στο δελτίο της Δευτέρας 30 Μαϊου 2011, να λέει ότι την προηγούμερη μέρα οι διαδηλωτές ήταν 100.000. Θα ακούσετε, επίσης, τον Γιάννη Πρετεντέρη και τον Παύλο Τσίμα να εκφράζονται ιδιαίτερα θετικά για το «κίνημα της πλατείας», το οποίο βρισκόταν στην έκτη μέρα του και παρέμενε δυναμικό, ειρηνικό και ακηδεμόνευτο.

Το βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα το thefaq.gr:

Οι διαδηλώσεις είχαν ξεκινήσει στις 25 Μαϊου και ήταν καθημερινές. Όπως είδατε, τη μεγάλη συγκέντρωση της Δευτέρας είχε καλύψει η Ελένη Λαζάρου. Η αντιμετώπιση του σταθμού ήταν εξαρχής θετική απέναντι στο «κίνημα των αγανακτισμένων», με μόνη εξαίρεση τη στιγμή της αυθαίρετης εκτίμησης του Ιάσονα Πιπίνη για τον αριθμό των διαδηλωτών στη συγκέντρωση της Κυριακής 29 Μαϊου. Ωστόσο, το γεγονός αυτό προκάλεσε έκρηξη οργής από τους αγανακτισμένους, οι οποίοι οργάνωσαν συγκεντρώσεις ακόμη και έξω από το κανάλι. Παρότι και στις ειδήσεις και στις ενημερωτικές εκπομπές όλα τα σχόλια ήταν θετικά για το κίνημά τους.

Συνεπώς, τα σχόλια ότι αναγκάστηκε ο σταθμός να αλλάξει στάση, όταν εκδηλώθηκαν οι αντιδράσεις, δεν έχουν σχέση με την αλήθεια. Εντάσσονταν στο πολεμικό κλίμα εκείνης της εποχής απέναντι στα ΜΜΕ, που υποστήριζαν ότι δυστυχώς δεν υπήρχε αντιμνημονιακός δρόμος μέσα στο ευρώ, τη στιγμή που η χώρα είχε χρεοκοπήσει. Πράγμα, το οποίο αποδείχθηκε πλήρως όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να κάνει πράξη το αντιμνημονιακό πρόγραμμά του. Όλοι ξέρουμε ότι αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει άνευ όρων και να αποδεχθεί ένα πολύ σκληρό μνημόνιο, για να αποτρέψει την αποπομπή της χώρας από το ευρώ.

Το 2011, όμως, μεγάλο τμήμα των Ελλήνων πίστευε ότι μπορεί να καταργηθεί το μνημόνιο, μπορεί να ξαναγίνει ο βασικός μισθός 751 ευρώ, μπορεί να επιστραφεί η 12η σύνταξη, μπορεί…μπορεί… Όλα αυτά, όμως, κατέρρευσαν τον Ιούλιο του 2015 με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από τον ηγέτη του αντιμνημονιακού μετώπου Αλέξη Τσίπρα.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχαν οδηγήσει τη χώρα σε πτώχευση, είχαν τεράστια ευθύνη γι’ αυτό, όπως και για το φαύλο κομματικό κράτος που είχαν δημιουργήσει, αλλά και για τις εκλεκτικές συγγένειές τους με επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί τους δεν ήταν, όμως, ούτε πουλημένοι, ούτε γερμανοτσολιάδες, ούτε συνεχιστές του Τσολάκογλου, όπως τους κατηγορούσε η αντιμνημονιακή παραληρηματική ρητορική.

YΓ1 Σημειώστε ότι οι επιτελείς ενός τηλεοπτικού σταθμού, που βρίσκονται στο γραφείο ή στο στούντιο, δεν είναι δυνατόν να ελέγξουν την ακρίβεια των πληροφοριών που μεταδίδει ένας ρεπόρτερ, ο οποίος βρίσκεται στον τόπο που εκτυλίσσεται ένα γεγονός. Πολύ περισσότερο όταν την εκφράσει στον αέρα. Όταν ο ρεπόρτερ του Μega είπε στη ζωντανή σύνδεση ότι «οι διαδηλωτές ενδεχομένως προσεγγίζουν τους 30.000», κανείς δεν μπορούσε να το αμφισβητήσει (ούτε ο παρουσιαστής Νίκος Στραβελάκης, ούτε το επιτελείο των ειδήσεων), καθώς δεν ήταν δυνατόν να διαθέτουν στοιχεία για μια διαδήλωση που βρισκόταν σε εξέλιξη. Αν ο ρεπόρτερ είχε μείνει μόνο στη διατύπωση «υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες» δεν θα είχε δημιουργθεί κανένα πρόβλημα, ούτε θα είχε πέσει το «ανάθεμα» σε ένα ολόκληρο κανάλι.

ΥΓ2 Πράγματι, το «Κίνημα των Αγανακτισμένων» στην αρχή ήταν ειρηνικό και ακηδεμόνευτο. Στη συνέχεια, όμως, «καπελώθηκε» από κόμματα και ανέχθηκε συμπεριφορές βίας. Όλοι θυμόμαστε ότι η λεγόμενη πάνω πλατεία, στο Σύνταγμα, είχε καταληφθεί από χρυσαυγίτες, οι οποίοι μούτζωναν τη Βουλή και φώναζαν εν χορώ «να καεί το μπουρδέλο η Βουλή».

Όλοι θυμόμαστε, επίσης, οτι το κάτω μέρος της πλατείας είχε καταληφθεί από οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αριστερών κομάτων και οργανώσεων. Εκεί έδιναν καθημερινά το απόσταγμα της σοφίας τους ο Γιάνης Βαρουφάκης , ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πολλοί άλλοι, έμπλεοι βεβαιοτήτων για τις αντιμνημονιακές θεωρίες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα