Το Ευρωκοινοβούλιο επιλέγει πρόεδρο – Επικρατέστεροι Ταγιάνι, Πιτέλα, Φερχόφστατ

08:43 17/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Επτά είναι οι υποψήφιοι για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά την αποχώρηση του Μάρτιν Σουλτς από τον προεδρικό θώκο για να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας.

Το Ευρωκοινοβούλιο σήμερα με μια μυστική ψηφοφορία από 751 ευρωβουλευτές, θα επιλέξει πρόεδρο σε μία κρίσιμη διαδικασία καθώς όποιος εκλεγεί θα πρέπει να διαχειριστεί τo «διαζύγιο» με τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και την προσφυγική κρίση που ταλανίζει τη Γηραιά Ήπειρο.

Από τους επτά υποψηφίους, οι τρεις

θεωρούνται οι επικρατέστεροι. Προβάδισμα θεωρείται ότι έχει ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρώην εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ταγιάνι υπηρέτησε ως Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Βιομηχανία από το 2010 ως το 2014 και είναι ο υποψήφιος κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο.

Ο σοσιαλιστής Τζιάνι Πιτέλα από την Ιταλία τρέφει επίσης ελπίδες για τη νίκη στις εκλογές. Αλλά ο φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ από το Βέλγιο και διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, είδε τις πιθανότητές του να κατακρημνίζονται του έπειτα από μια αποτυχημένη συμπόρευση με το λαϊκίστικο Κίνημα των 5 Αστέρων από την Ιταλία.

Σε ένα ευμετάβλητο πολιτικό κλίμα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει τελικά σε ανασχηματισμό των άλλων κορυφαίων θέσεων της ΕΕ, προκαλώντας επιπλέον αστάθεια στην Ένωση σε μια στιγμή που αντιμετωπίζει κρίσεις που κυμαίνονται από το Brexit μέχρι και το μεταναστευτικό, σύμφωνα με το Euractiv.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα