Το Euro 2016 παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία

11:41 20/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Πρόταση στο κοινοβούλιο θα καταθέσει ο Μανουέλ Βαλς ζητώντας την παράταση κατά δύο μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στη χώρα μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

Σκοπός της πρότασης είναι να καλυφθεί η περίοδος που θα διεξαχθεί το Euro-2016 «λόγω της απειλής», όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε ήδη παραταθεί τον Φεβρουάριο κατά τρεις μήνες, έως τις 26 Μαΐου. Η κυβέρνηση θέλει στο εξής να την παρατείνει έως το τέλος Ιουλίου εν όψει της διεξαγωγής του Euro-2016 στη Γαλλία από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το Euro-2016 αλλά και ο ποδηλατικός γύρος της Γαλλίας (τον Ιούλιο) αιτιολογούν την παράταση έκτακτης ανάγκης, που δεν μπορεί να «είναι μια μόνιμη κατάσταση».

Η κατάσταση αυτή επιτρέπει κυρίως στο κράτος να θέτει σε κατ’ οίκον περιορισμό οποιοδήποτε πρόσωπο «του οποίου η δράση είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια τάξη», καθώς και να διατάξει «κατ’ οίκον έρευνες ημέρα και νύχτα» χωρίς να έχει την έγκριση δικαστικής αρχής.

Keywords