Το ελληνικό Δημόσιο έχασε το σχολείο στο Μόναχο

13:17 21/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Δεκαπέντε χρόνια πέρασαν από το 2001 οπότε η κυβέρνηση της Βαυαρίας παραχώρησε έναντι μικρού τιμήματος στο ελληνικό κράτος 15 στρέμματα γης για να φτιάξει σχολείο για τα παιδιά των Ελλήνων.

Τώρα η Ολομέλεια του δήμου Μονάχου ψήφισε υπέρ του γκρεμίσματος του ελληνικού σχολείου, καθώς δεκαπέντε χρόνια μετά δεν μπόρεσε να δημιουργηθεί το έργο.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει την οικοδόμηση σε τέσσερα χρόνια από την έκδοση της οικοδομικής άδειας ενώ το έργο ήταν κατά 70% χρηματοδοτημένο από τη γερμανική πλευρά με τον μοναδικό όρο να ολοκληρωθεί το κτήριο μέσα στις

προθεσμίες. Σε περίπτωση που αυτό δεν γινόταν, το οικόπεδο θα επέστρεφε στο Γερμανικό Δημόσιο, ενώ η ελληνική πλευρά θα έπαιρνε πίσω τα χρήματα που έβαλε για το έργο στην αρχή.

Το κτίριο άρχισε να οικοδομείται το 2008, όμως «κόλλησε» στην ελληνική γραφειοκρατία και στην έλλειψη αποφασιστικότητας. Οι Γερμανοί αξίωσαν το οικόπεδο τον Νοέμβριο του 2011. Η ελληνική πλευρά προσέφυγε κατά της απόφασης και κέρδσε λίγο χρόνο. Στο τέλος του 2012 και αφού η ελληνική κυβέρνηση είχε λάβει επίσημο έγγραφο από τον δήμο Μονάχου με το οποίο ζητείτο η επιστροφή του ακινήτου, δημοπρατήθηκε το έργο με προϋπολογισμό 26 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός έληξε έναν χρόνο μετά, ο ανάδοχος ορίστηκε, όμως επί μήνες δεν υπογραφόταν η σύμβαση με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Η νέα καθυστέρηση έδωσε αφορμή στη γερμανική πλευρά να καταθέσει αγωγή στο Πρωτοδικείο του Μονάχου τον Δεκέμβριο του 2013. Η κατάσταση παρέμεινε ως είχε, «παγωμένη».

Τον Απρίλιο του 2015 το γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι το οικόπεδο θα έπρεπε να επιστραφεί καθώς το ελληνικό Δημόσιο δεν τήρησε το χρονοδιάγραμμα και τους συμφωνηθέντες όρους. Ωστόσο, έδωσε τη δυνατότητα νέου συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών με νέα σύμβαση. Τον Αύγουστο του 2015 υπεγράφη πάντως η τροποποιητική σύμβαση με απόλυτη δέσμευση όμως, έως το τέλος του 2015 να έχει τελειώσει η οικοδόμηση.

Εντατικές εργασίες ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο του 2016 με προθεσμία την ολοκλήρωση του έργου μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι ενδιάμεσες προθεσμίες όμως που είχε θέσει το δημοτικό συμβούλιο για την ολοκλήρωση του κλειστού δομικού σκελετού στις 30 Ιουνίου δεν τηρήθηκαν από την ελληνική πλευρά και αποτέλεσαν το ιδανικό πάτημα για τον Δήμο Μονάχου να λάβει την απόφαση να επιστρέψει στη δικαιοδοσία του το οικόπεδο.

Σε ανοιχτή επιστολή η Ελληνική Κοινότητα Κάρλσφελντ Μονάχου λέει:

«Ανίκανοι εκπρόσωποι όσων κυβέρνησαν από το 2001 μέχρι σήμερα, καταφέρατε με την προμελετημένη απόφασή σας να χάσουμε μετά από τόσες θυσίες, αγώνες και αγιασμούς με κορδέλες, το όνειρό μας. Η Ελληνική Κοινότητα σας καταγγέλλει ανοιχτά στον ελληνικό λαό και καλεί την επίσης ανίκανη σημερινή κυβέρνηση αν έχει το θάρρος να αναλάβει να ξεσκεπάσει τους υπευθύνους για το αποτέλεσμα. Καλούμε επίσης την δικαστική εξουσία να ρίξει φως στην υπόθεση».

Και κατόπιν θέτει στο υπ. Παιδείας (υπεύθυνος για τον απόδημο ελληνισμό είναι ο υφυπουργός Θεοδόσιος Πελεγρίνης) μεταξύ άλλων τα εξής ερωτήματα: «Γιατί η νέα πρόταση από τις 6 Σεπτεμβρίου 2016, που κατατέθηκε μετά βαΐων και κλάδων, τελικά ήταν χωρίς αντίκρισμα; Οι πληροφορίες μας –που δυστυχώς συνεχώς επιβεβαιώνονται– λένε ότι καμία απολύτως παρέμβαση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο δεν έγινε στους Γερμανούς. Μόνο κάποιος γραμματέας πήρε τηλέφωνο. Τελικά άλλη μία “σκληρή διαπραγμάτευση”;».

Keywords
Τυχαία Θέματα