Την Τρίτη η συνεδρίαση του EWG

16:53 15/11/2015 - Πηγή: Aixmi

Την Τρίτη και όχι Κυριακή -όπως αναμενόταν- θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, καθώς παραμένουν οι διαφωνίες του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών για τα αγκάθια των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών.

Η είδηση ότι η συνεδρίαση μεταφέρεται χρονικά για την Τρίτη έγινε γνωστή μέσω twitter από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος χαιρέτισε πάντως την «πρόοδο στις συνομιλίες» και είπε

ότι υπάρχει συμφωνία σε πολλά θέματα.

Ο στόχος της κυβέρνησης να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές έως το Σάββατο δεν επετεύχθη, καθώς μετά τις χθεσινές μαραθώνιες διαβουλεύσεις των δύο πλευρών που τελείωσε στις 2 τα ξημερώματα, δεν βγήκε λευκός καπνός.
Οικονομικό επιτελείο και κουαρτέτο συναντώνται εκ νέου, με στόχο να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ωστόσο τελικά δεν τηρείται το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η κυβέρνηση για συνεδρίαση του EWG και έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ σήμερα.

Ανώτατοι παράγοντες της ευρωζώνης ανέφεραν στο ΑΜΠΕ πως η επικείμενη συνεδρίαση του EWG θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης. Στόχος είναι να αξιολογηθεί η πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. και τη μεταφορά των 10 δισ. για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα «αγκάθια»
Οσον αφορά στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, εντοπίζονται διαφορές σε δύο βασικά πεδία:

Στο ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων καιΣτο αν και υπό ποιους όρους θα υπάρξει μεταφορά των «κόκκινων» δανείων σε τρίτους διαχειριστές, πχ fund του εξωτερικού.

Πηγές από την ελληνική πλευρά έλεγαν ότι η τελική διαπραγμάτευση αφορά στο κατά πόσον θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, ώστε η τελική συμφωνία να προστατεύει περίπου το 57% – 58% των δανειοληπτών από τον κίνδυνο του πλειστηριασμού.

Για να επιτευχθεί ένα τέτοιο ποσοστό, η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 180.000 ευρώ, ενώ για το εισοδηματικό κριτήριο η μάχη δίνεται ώστε να συμφωνηθεί ένα ποσό της τάξεως των 30.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, πηγές από την ελληνική πλευρά έλεγαν ότι η τελική διαπραγμάτευση αφορά στο κατά πόσον θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, ώστε η τελική συμφωνία να προστατεύει περίπου το 57% – 58% των δανειοληπτών από τον κίνδυνο του πλειστηριασμού.

Για να επιτευχθεί ένα τέτοιο ποσοστό, η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 180.000 ευρώ, ενώ για το εισοδηματικό κριτήριο η μάχη δίνεται ώστε να συμφωνηθεί ένα ποσό της τάξεως των 30.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα