Θ.Μικρούτσικος & Γ.Κότσιρας στο aixmi.gr | «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι»

13:38 12/1/2013 - Πηγή: Aixmi

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 19 και 20 Ιανουαρίου για πρώτη φορά παρουσιάζονται μαζεμένα τα λαϊκά τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, σε ένα μια διαφορετική μουσική παράσταση.

Ο μεγάλος μας συνθέτης, μίλησε στο aixmi.gr για αυτήν του την ιδέα

«Δεν προέρχομαι ή κατάγομαι από το λαϊκό τραγούδι, ανεξάρτητα αν από τα μετεφηβικά μου χρόνια λάτρευα τον Τσιτσάνη, όπως λάτρευα και την κλασσική μουσική, έτσι λάτρευα και τα λαϊκά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και τη δεκαετία του ’60… Ωστόσο, επειδή ο τρόπος που κάνω τις μελοποιήσεις δίνει

προτεραιότητα στο στίχο. Έτσι, ό,τι μου επιβάλλει το κείμενο, πράττω. Αν αυτό μου υποβάλλει να δημιουργήσω την αντίστοιχη μουσική φόρμα θα πράξω έτσι. Έτσι, από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 άρχισαν να δημιουργούνται κομμάτια που εγώ θα έλεγα «τραγούδια του αισθήματος». Κάπως έτσι, και φτάνοντας στη ‘Ρόζα’ και το ‘Πάντα γελαστοί και γελασμένοι’ του μακαρίτη Μητροπάνου, έφτασα να μαζέψω αυτό το υλικό, κι ενώ αρχικά αυτό το εφήρμοσα δισκογραφικά, πλέον που η δισκογραφία ‘είναι στην εντατική’ αποφάσισα να το μετατοπίσω σε αυτό που θα δείτε, στο Παλλάς, το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Ιανουαρίου».

Στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς ο Θάνος Μικρούτσικος θα «ξεδιπλώσει» μία συρραφή από τα κομμάτια του σε λόγια στιχουργικών «κεφαλαίων», όπως οι Άλκης Αλκαίος, Λίνα Νικολακοπούλου, Κώστας Τριπολίτης, Οδυσσέας Ιωάννου, Λάκης Λαζόπουλος, Κώστας Λαχάς, Μάνος Ελευθερίου, αλλά και ο ποιητής Νίκος Καββαδίας.

Τρεις σπουδαίες φωνές θα τραγουδήσουν τα λαϊκά κομμάτια του αγαπημένου συνθέτη. Οι Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Κότσιρας και Δημήτρης Μπάσης.

Ο Γιάννης Κότσιρας μίλησε στο aixmi.gr για την ιδιαίτερη αυτή πρόσκληση

«Όλα τα τραγούδια που θα παρουσιαστούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο είναι βαριά για τις πλάτες μας – εννοώ τη δική μου και του Δημήτρη Μπάση, μιας και ο Μανώλης Μητσιάς έχει ήδη μεγάλη διαδρομή. Έτσι, θέλουμε απλά να δούμε αν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος τους. Πρόκειται για κομμάτια που δεν είναι προσωποποιημένα. Είναι ταυτισμένα με συγκυρίες που ζει ο κόσμος. Κι αυτό είναι που τα κάνει και μεγάλα. Μην ξεχνάμε ότι τα τραγούδια γίνονται μεγάλα από την ώρα που φέυγουν από τους συνθέτες, τους τραγουδιστές και τους στιχουργούς, φτάνουν στο κοινό και αυτό τα ανασύρει όποτε τα έχει ανάγκη…».

Και θυμηθείτε:

Το καραβάνι φεύγει μες τη σκόνη

Η ανάγκη γίνεται ιστορία

Κι εμείς όλοι;

Πάντα γελαστοί και γελασμένοι

Προπώληση εισιτηρίων

Θέατρο Παλλάς

Διεύθυνση: Βουκουρεστίου 5, Αθήνα

Στοιχεία επικοινωνίας: 210 3213100
(Διαβάστε τη συνέντευξη του Θάνου Μικρούτσικου στο aixmi.gr)

(Διαβάστε τη συνέντευξη του Γιάννη Κότσιρα στο aixmi.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα