Θα μπει πάλι φωτιά στα Πανεπιστήμια;

04:51 15/7/2012 - Πηγή: Aixmi

Και εκεί που πίστευα πώς δεν θα χρειαζόταν να επανέλθουμε στον περιβόητο, πλέον, «νόμο Διαμαντοπούλου» για τα Πανεπιστήμια, να που και πάλι αναδεικνύεται το υπ αριθμόν «ένα»  θέμα. Λες και δεν πέρασε μια μέρα από πέρυσι, όταν τέτοια εποχή η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (δηλαδή οι πρυτάνεις και πολλοί διδάσκοντες) φλέγονταν από ένα νόμο που επρόκειτο, τελικά, να ψηφισθεί μέσα στον Αύγουστο από τη Βουλή με συντριπτική –και πρωτοφανή- πλειοψηφία.

Δώδεκα μήνες μετά βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν. Συζητούμε και,

μάλιστα, με το μαχαίρι στο λαιμό τώρα πια, τι νομίζετε ; Αν πρέπει να εφαρμοσθεί ο νόμος, αν πρέπει να γίνουν πρώτα βελτιώσεις και μετά να υλοποιηθεί, αν….αν…

Εν τέλει, είμαστε αδιόρθωτοι. Σε λίγο, δηλαδή σε ένα μήνα, θα λήξει η θητεία των νυν διοικήσεων , και αν εξαιρέσει κανείς επτά ΤΕΙ που έκαναν εκλογές και εξέλεξαν το περίφημο Συμβούλιο Διοίκησης, κανένα άλλο Ίδρυμα δεν θα είναι σε θέση να δώσει ούτε τα πτυχία των αποφοίτων του, αφού δεν θα υπάρχουν αρχές να τα υπογράψουν.

Το μέγεθος του αλαλούμ που επικρατεί στα Ίδρύματα φάνηκε και απ΄όσα είπαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ στην έκτακτη σύνοδο τους, όπου περιέγραψαν μια ζοφερή κατάσταση, ακόμη και στα επτά Ιδρύματα που, ακολουθώντας το νόμο, εξέλεξαν Συμβούλια Διοίκησης. Πέρα από τα «ασφυκτικά» οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα ΤΕΙ και σ΄αυτά τα επτά δεν λειτουργεί τίποτα,   αφού δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες αποφάσεις και εγκύκλιοι για να υλοποιηθεί πλήρως ο νόμος.

Η καλή συγκυρία δύο Πανεπιστημιακών στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, φαίνεται πώς  είναι δύσκολο να «θεραπεύσει» το κακό.

Αρχικά, η  παρουσία του υφυπουργού Θοδωρή Παπαθεοδώρου, ξύπνησε μνήμες σε διαπρύσιους υπερασπιστές του νόμου, που θυμήθηκαν πως ο υφυπουργός , ως πρύτανης πέρυσι του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, είχε εντοπίσει τις νομικές αδυναμίες του νόμου και ως εκ τούτου βαπτίσθηκε «αντίπαλος».  Έσπευσαν, λοιπόν, να πουν : «Ο εχθρός είναι εντός των πυλών…», πολεμώντας στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, ακόμη και το ελάχιστο ενδεχόμενο ανάληψης εκ μέρους του των αρμοδιοτήτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.  Τελικά ο Παπαθεοδώρου ανέλαβε τις αρμοδιότητες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, «καθησυχάζοντας» τους πολέμιους του που φαίνεται να αγνοούν πως ένα  ζήτημα, όπως οι ενδεχόμενες αλλαγές , βελτιώσεις –όπως θέλετε πείτε το-  θα είναι απόφαση των τριών πολιτικών αρχηγών.

Κι έτσι, στο υπουργείο Παιδείας, έχουμε απ΄τη μια τον υπουργό Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να επαναλαμβάνει συνεχώς ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί και θα δοθούν όλες οι λύσεις για να λειτουργήσουν τα Ιδρύματα, χωρίς να λέει ποιες ή προς ποία κατεύθυνση θα είναι αυτές.  Κι απ΄την άλλη ο Παπαθεοδώρου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη μεγάλη εμπειρία του,  δεν πήγε ούτε να χαιρετήσει τους πρυτάνεις που πήγαν πριν από λίγες μέρες στο υπουργείο Παιδείας για μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον υπουργό. Κι αυτό, με στόχο να μην προκαλέσει εκ νέου τους πολέμιούς του.

Και μέσα σ΄αυτό το σκηνικό, οι πρυτάνεις φα

Keywords
Τυχαία Θέματα