«Σύγκρουση» ΔΝΤ-Σόιμπλε για τη λιτότητα στην Ελλάδα

12:39 13/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Στο άρθρο παρέμβαση των επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και οικονομικού συμβούλου Μορίς Όμπστφελν αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος κάνοντας λόγο για σύγκρουση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη και όχι άλλη λιτότητα.

Μάλιστα,

σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το άρθρο δείχνει την επιθυμία του Ταμείου που ζητέι την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και όχι άλλα μέτρα λιτότητας. Συγκεκριμένα, τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν: «Το ΔΝΤ θεωρεί πως η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη και όχι άλλα μέτρα λιτότητας, κάτι που δεν θα αρέσει στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας».

Η Handeslblatt γράφει για «μετωπική σύγκρουση με Σόιμπλε… Το ΔΝΤ θέλει να χαλαρώσει τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα», σχολιάζοντας χαρακτηριστικά τις δηλώσεις Τόμσεν και Όμπστφελντ.

«Πρώτα μαστίγιο, μετά καρότο.Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ζητά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και όχι φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτό δεν θα αρέσει στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», σημειώνεται στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard σημειώνει «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερη λιτότητα», επικαλούμενη το άρθρο-παρέμβαση των δύο αξιωματούχων του ΔΝΤ. Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το Ταμείο έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε περαιτέρω μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Wirtshaftswoche σχολιάζει πως το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα: «Το φθινόπωρο, η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας, όπως ήθελαν οι χώρες της ευρωζώνης, Τώρα, το ΔΝΤ τους δίνει μία πισώπλατη μαχαιριά… «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερη λιτότητα«, επισημαίνουν αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού», γράφει το δημοσίευμα.

Επίσης, Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει πως «H Eλλάδα δεν χρειάζεται άλλη λιτότητα» και σχολιάζει «η χώρα θα πρέπει να κάνει ριζικές μεταρρυθμίσεις, όπως προειδοποιεί το ΔΝΤ. Όχι όμως να λάβει νέα μέτρα λιτότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα