Στουρνάρας: Θα ήμασταν Αίγυπτος αν είχαμε βγει από το ευρώ

21:20 4/7/2013 - Πηγή: Aixmi

Με τη φράση «Η Ελλάδα θα είχε γίνει σαν την Αίγυπτο αν είχε χρεοκοπήσει και είχαμε βγει από το ευρώ, όπως υποστήριζαν κάποιοι», ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιχείρησε να περιγράψει το τι καταστροφικό έχει αποφευχθεί και, ταυτόχρονα, να διακαιολογήσει τα επαχθή μέτρα που έχουν ληφθεί -και επί των ημερών του.

Η

δραματικών τόνων δήλωσή του έγινε μετά τα μεσάνυχτα, όταν ολοκληρώθηκε η πολύωρη συζήτηση με την τρόικα.

Εκεί διαπιστώθηκε ότι παραμένει το πρόβλημα με τις απολύσεις και, κυρίως, με την κινητικότητα στο δημόσιο.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να τηρηθεί η συμφωνία για απόλυση 2,000 υπαλλήλων ΤΩΡΑ και 4,000 έως τον Δεκέμβριο, και για υπαγωγή σε κινητικότητα 12,500 υπαλλήλων (γι’ αυτό το τελευταίο είμαστε εντελώς απροετοίμαστοι). Εναλλακτικά προτείνουν λιγότερους υπαλλήλους σε κινητικότητα αλλά περισσότερους προς απόλυση -πράγμα που ήδη απέρριψε η κυβέρνηση.

Το θέμα παραπέμπεται στη συζήτηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με την τρόικα.

Καταληκτική ημερομηνία είναι η Κυριακή, ώστε να υπάρξει έγκριση της δόσης από το Eurogroup -αλλιώς πάμε για Σεπτέμβριο.

Για το υπάρχον κενό στο δημοσιονομικό σκέλος ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «είναι διαχειρίσιμο, καθώς μειώθηκε αρκετά για τον ΕΟΠΥΥ φέτος και στα 600 εκ του χρόνου για τον ΟΑΕΕ».

Η κυβέρνηση έχει προτείνει 22 διαρθρωτικά μέτρα για τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία όμως θέλουν χρόνο για να εφαρμοστούν. Το claw back θα εφαρμοστεί φέτος.

Η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών είπε πως δεν θα υπάρχει μείωση συντάξεων του πρώην ΤΕΒΕ, αλλά διάφορα μέτρα ισοδύναμα με μικρό κόστος για τον κόσμο, ενώ ο νέος νόμος για τα ακίνητα θα περάσει τέλος Σεπτεμβρίου και θα εισπράττεται από τις εφορίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα