Στουρνάρας: Μόνο χώρες OPEC θα πετύχαιναν τέτοια πλεονάσματα έως το 2060

15:50 2/7/2018 - Πηγή: Aixmi

Βιώσιμο χαρακτήρισε μεσοπρόθεσμα το χρέος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας παραδίδοντας την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική στον πρόεδρο της Βουλής, σημάνοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τα υπερβολικά πλεονάδματα για τα

οποία είπε χαρακτηριστικά ότι μόνο πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα πετύχαιναν τέτοια πλεονάσματα έως το 2060.

Αιχμές αφήνει ο κ. Στουρνάρας γα την οικονομική πολιτική που ακολούθησαν οι πρόσφατες κυβερνήσεις εξαιτίας της οποίας εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος και έτσι επιβλήθηκαν στη χώρα πολύ υψηλά πλεονάσματα. Καταέτοντας την Έκθεση στον πρόεδρο της Βουλής ανέφερε τις τρεις επισφάλειες της συμφωνίας του Eurogroup.

«Στην απόφαση του Eurogroup προβλέπονται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο από το 2023 μέχρι το 2060. Ουδεμία χώρα στον κόσμο, με πιθανή εξαίρεση τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, έχει επιτύχει τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, αυτή η υπόθεση αποτελεί και τη μεγαλύτερη επισφάλεια στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους μακροπρόθεσμα» είπε συγκεκριμένα ο διοικητής της ΤτΕ.

Έτσι, τα λάθη της οικονομικής πολιτικής, είτε στο απώτερο είτε στο εγγύτερο παρελθόν, είχαν ως αποτέλεσμα οι μελλοντικές γενιές να επιβαρυνθούν με πολύ υψηλά πλεονάσματα της τάξης του 2,2% έως το 2060 επεσήμανε.

Ωστόσο , ο κ. Στουρνάρας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης του waiver, το οποίο θα επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να δανείζονται φθηνά από το Ευρωσύστημα, καθώς τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας (εποπτεία, αιρεσιμότητα, cash buffer) προσομοιάζουν στην προληπτική γραμμή στήριξης που θεωρείται προϋπόθεση από την ΕΚΤ και παράλληλα σημειώνει ότι η συμφωνία διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και θα συμβάλει στην ομαλή έξοδο στις αγορές και στη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η συμφωνία περιέχει δύο καταλύτες. Αρχικά, προβλέπει ενισχυμένη εποπτεία με όρους αιρεσιμότητας, που θα αποτρέψει τον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής και την εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων.

Στη συνέχεια, εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, κλειδί αποτελεί η συνέχιση της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για μια μακρά χρονική περίοδο, καθώς και η δέσμευση του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στη μακροπρόθεσμη περίοδο εάν υπάρξουν απρόβλεπτες δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις.

Στην Έκθεση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι αναμένεται επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας μεσοπρόθεσμα. Προβλέπονται ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ 2,0% και 2,3% για τα έτη 2018 και 2019 αντιστοίχως. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα στηριχθεί στις επιχειρηματικές επενδύσεις, στις εξαγωγές, αλλά και στην ελαφρά άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η απασχόληση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται λόγω της επιστροφής της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να προβλέπεται ότι το ποσοστό ανεργίας το 2018 θα υποχωρήσει κάτω από 20%.

Η ανοδική πορεία του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή θα συνεχιστεί και το 2018, αν και με ελαφρώς χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με το 2017, λόγω εξάντλησης των επιδράσεων βάσης από τις τελευταίες αυξήσεις στην έμμεση φορολογία.

Για το 2018 αναμένεται να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του προγράμματος.

The post Στουρνάρας: Μόνο χώρες OPEC θα πετύχαιναν τέτοια πλεονάσματα έως το 2060 appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα