Στο «σφυρί» η δημόσια περιουσία για την πληρωμή των δανειστών

12:25 9/6/2018 - Πηγή: Aixmi

Eνέχυρο στους δανειστές μπαίνει όλη η δημόσια περιουσία, η οποία έχει περάσει στο Υπερταμείο για 99 χρόνια, με την υπογραφή τού τρίτου Μνημονίου το 2015 από την κυβέρνηση τού Αλέξη Τσίπρα.

Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρει ρητώς ότι η κρατική περιουσία θα μπορεί να ρευστοποιείται αν υπάρχει αδυναμία εξόφλησης του δανείου 86 δισ ευρώ. Στο εξής και έως το

2047, κάθε φορά που το Δημόσιο θα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να καταβάλει κάποια δόση προς τον ESM, θα έρχεται το Υπερταμείο και θα λειτουργεί σαν να είναι εκείνος ο βασικός οφειλέτης. Και θα δεσμεύει, θα πουλάει, θα παραχωρεί κρατική περιουσία, ισόποσης αξίας με την οφειλόμενη δόση, ώστε να καλύψει τη χρηματοδοτική αδυναμία του Δημοσίου.

Η υποχρέωση του Υπερταμείου θα ενεργοποιείται εφόσον το Δημόσιο αδυνατεί να εξοφλήσει χρέη ύψους, έως και 25 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα το άρθρο 109 του πολυνομοσχεδίου προβλέπει την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης της 14ης Αυγούστου του 2015 με τον ESM. Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι ο ESM ζήτησε να εφαρμοστεί η δέσμευση μιας ειδικής ρήτρας της χρηματοδοτικής σύμβασης και να προσχωρήσει το Υπερ-Ταμείο στη Σύμβαση, ώστε «να αναλάβει τις δεσμεύσεις που ήδη προβλέπονται στην αρχική συμφωνία των μερών».

«Στο σφυρί» η δημόσια περιουσία όταν το Δημόσιο αδυνατεί να πληρώσει δάνεια

The post Στο «σφυρί» η δημόσια περιουσία για την πληρωμή των δανειστών appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα