Στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου ο Νίκος Κοτζιάς – Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

14:58 18/7/2017 - Πηγή: Aixmi

Τη δική του εμπειρία από τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά μετέφερε στο Εθνικό Συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος συμμετείχε σήμερα στην ειδική συνεδρία τουΣώματος υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη και στην παρουσία των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και των πρώην προέδρων της Δημοκρατίας.

Ο κ. Κοτζιάς, είχε επίσης την ευκαιρία να ακούσει εισηγήσεις και προτάσεις από όλα

τα πολιτικά κόμματα, πλείστες εκ των οποίων επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα, καταθέτοντας και συγκεκριμένους τρόπους για το σκοπό αυτό.

Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν όπως αναμενόταν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το οποίο αποτέλεσε και τον κεντρικό άξονα της Διάσκεψης για την Κύπρο, αλλά και το σημείο στο οποίο δεν έγινε κατορθωτό να βρεθεί χρυσή τομή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου τον Έλληνα ΥΠΕΞ για την στήριξη που παρείχε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά.

Εξερχόμενοι της συνεδρίασης, προέβησαν σε δηλώσεις οι πολιτικοί αρχηγοί:

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε την συνεδρίαση εξαιρετική. «Η Ελλάδα ήταν και παραμένει το ανιδιοτελές στήριγμά μας για απελευθέρωση, αλλά η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος», σημείωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας πως η συζήτηση σήμερα ήταν αποκλειστικά για τις εγγυήσεις. Επίσης, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως «το πακέτο Γκουτέρες για την ασφάλεια βρίσκει τον ΔΗΣΥ απόλυτα ικανοποιημένο, όπως και η γενική συμπεριφορά και οι τοποθετήσεις του γγ του ΟΗΕ». Τέλος, σημείωσε πως τα ΗΕ και ο διεθνής παράγοντας πρέπει να στραφούν προς την Τουρκία, η οποία εάν αποδεχθεί τις θέσεις του γγ του ΟΗΕ, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για λύση του Κυπριακού.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η ελπίδα για λύση θα πρέπει να κρατηθεί ζωντανή, συμπληρώνοντας: «Κακά τα ψέματα, ό,τι και να λέμε είναι γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις όχι μόνο δεν έφεραν το Κυπριακό κοντά στη λύση, αλλά το έχουν απομακρύνει». Για να μείνει ζωντανή η προοπτική συνέχισε, θα πρέπει να συνεργαστούμε με τους Τ/κ και «αν δεν κατανοήσουμε και τις δικές τους ανησυχίες, θα δημιουργήσουμε τεράστια ζημιά στην Κύπρο«.

Ο Άντρος Κυπριανού επανέλαβε ότι θα έπρεπε η πλευρά μας να είχει διαγνώσει καλύτερα το πώς θα εξελισσόταν η διαπραγμάτευση στο Κραν Μοντανά και να πάει επαρκέστερα προετοιμασμένη με πρωτοβουλίες που να υποχρέωναν την Τουρκία να συνομιλήσει στα δικά μας δεδομένα. Αντί αυτού είπε, «χάσαμε μία βδομάδα να περιμένει ο ένας τον άλλο να κάνει την πρώτη κίνηση. Και όπως ακούσαμε και σήμερα, δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για ουσιαστική διαβούλευση«. Τα θέματα που μας ικανοποιούσαν, είπε ο κ. Κυπριανού, είχαν τεθεί από τον γγ των ΗΕ από την Παρασκευή «και πήγαμε στο δείπνο την Πέμπτη χωρίς να καταφέρουμε κάτι. Αν το αξιοποιούσαμε, είτε θα έφτανε η Τουρκία να αποδεχθεί τις προτάσεις των ΗΕ είτε θα επιρρίπτετο η ευθύνη στην Τουρκία. Δεν βλέπω να επιρρίπτεται η ευθύνη στην Τουρκία«.
Αναφερόμενος στις τουρκικές απειλές, είπε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τον κίνδυνο εφαρμογής πλάνου Β’ ή Γ’, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει κρίση στην ΑΟΖ μας.

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Νίκο Κοτζιά «ιδιαίτερα για την στάση αρχών, όπου για ακόμα μια φορά επανέλαβαν τη θέση για μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό. Αυτό αποτελεί εθνική γραμμή και οφείλεται στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και κυρίως του κ. Κοτζιά. Πρέπει να επικεντρωθούμε στη διαχείριση της επόμενης μέρας, αφού θεωρούμε ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει την ένταση σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους και υποβάθμισης της ΚΔ. Γι’ αυτό οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί θα πρέπει να συνεχιστούν, όπως και η συνεργασία μας με την Ελλάδα. Εισηγηθήκαμε τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας με στόχο τη συνεργασία σε θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, ώστε να θεσμοθετηθεί συνεργασία σε θέματα εξωτερική πολιτικής, άμυνας και ενέργειας».

«Τις δύο ημέρες της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου επικράτησε εποικοδομητικό κλίμα. Αυτό το κλίμα για να έχει αξία θα πρέπει οι προτάσεις που κατατέθηκαν να αξιοποιηθούν προς ενίσχυση της Ε/κ πλευράς», ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Πρόσθεσε πως «καταθέσαμε ως ΕΔΕΚ προτάσεις. Τόσο σε επίπεδο ΕΕ και ΗΕ, καθώς και αξιοποίηση γεωστρατηγικών δεδομένων». Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ακόμη ότι «στην παρουσία σήμερα και του ΥΠΕΞ της Ελλάδας καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για να ενισχυθεί η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου. Η θέση της ΕΔΕΚ για ΔΔΟ είναι ότι με τον τρόπο που συζητείται αποτελεί τη νομιμοποιημένη μορφή διχοτόμησης». Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι η πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, σε ό,τι αφορά το θέμα εγγυήσεων και μονομερή επεμβατικά δικαιώματα, ικανοποεί την ΕΔΕΚ.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε ότι κατατέθηκε από το κόμμα του ένα συμπληρωματικό έγγραφο, «το οποίο επιχειρεί να δώσει απαντήσεις με συγκεκριμένες προτάσεις στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας. Ενώπιον μας έχουμε δύο ζητήματα. Το ένα είναι οι δράσεις μας για να αποτρέψουμε το πλάνο Β’ της Τουρκίας. Δεύτερη πρόκληση είναι να βρούμε τους τρόπους για να ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού». Ο Γιώργος Λιλλήκας σημείωσε ακόμη ότι «Η τουρκική αδιαλλαξία φταίει για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά. Έχει αποδειχθεί ότι η Τουρκία έχει συγκεκριμένους στόχους που είναι η κατάληση της ΚΔ και ο έλεγχος επί όλης της Κύπρου. Η στρατηγική μας αποσκοπεί στο να θωρακίσει την ΚΔ και να καταστήσει την κατοχή ασύμφορη στην Τουρκία». Καταλήγοντας είπε ότι «Συνεχίζοντας την γενναιοδωρία, το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι το δίλημμα να αποδεχτούμε τουρκική λύση ή την συνέχιση της κατοχής».

Εκ μέρος του κινήματος Αλληλεγγύη ο Πόλυς Παλλήκαρος ανέφερε πως «μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε τις θέσεις μας για το θέμα ασφάλεια και εγγυήσεις. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ευρωπαϊκό κράτος τον 21ο αιώνα νοείται ότι θα έχει εγγυήσεις οποιασδήποτε μορφής. Επίσης τονίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει έστω και ένας Τούρκος στρατιώτης από την πρώτη μέρα της λύσης του Κυπριακού».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως «Ήταν μια συνάντηση με τον κ. Κοτζιά για να ακούσει τις προτάσεις μας. Ο ΥΠΕΞ περιορίστηκε να καταθέσει την μαρτυρία του για τα γεγονότα στην Ελβετία. Καταθέσαμε τις δικές μας εισηγήσεις. Στηρίζουμε την θεσμοθέτηση μιας διαδικασίας κοινής εξωτερικής πολιτικής. Αποδείχθηκε ο ευρωπαϊκός παράγοντας κατώτερος των περιστάσεων όπως ακούσαμε και σήμερα από τον ΠτΔ. Απογοητευτική ήταν η στάση της κ. Μογκερίνι. Φαίνεται ότι έμεινε πολύ πίσω από αυτό που αναμέναμε από την ΕΕ. Θεωρούμε υποχρέωση του ΠτΔ στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ να ασκήσει πιέσεις να καταθέσουν οι ηγέτες την διαφωνία τους στις εγγυήσεις και στην παρουσία στρατού. Δεν πρέπει να επιδειχθεί η βιασύνη επανέναρξης διαλόγου όπως στο παρελθόν. Πρέπει να βρεθούν τρόποι άσκησης πίεσης προς την Τουρκία».

Ο εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, σημείωσε πως «επιστρέψαμε στο Εθνικό Συμβούλιο γιατί τώρα το θέμα συζήτησης είναι η επόμενη μέρα στο Κυπριακό. Καταθέσαμε την πρότασή μας. Δυστυχώς οι διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσαν το ΕΛΑΜ ότι η μορφή λύσης ΔΔΟ είναι ανέφικτη και ανεδαφική αφού οδηγεί σε αδιέξοδο και είναι επικίνδυνη για την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού. Ζητούμε νέα χάραξη πολιτικής».

Πηγή: politis.com.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εθνικό Συμβούλιο, Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς –,ethniko symvoulio, kyprou, nikos kotzias –