Στις αγορές θα βγούμε, ο Στουρνάρας θα βγει από το υπουργείο Οικονομικών;

01:23 9/4/2014 - Πηγή: Aixmi

Έχουμε αρχίσει και ετοιμαζόμαστε, λοιπόν, για τη μεγάλη και αναμενόμενη έξοδό μας στις αγορές μετά από 4 ολόκληρα χρόνια «απομόνωσης» της χώρας μας. Όχι όμως αυτή τη βδομάδα, όπως πολλοί βιάστηκαν να πουν και όχι πριν το Πάσχα, όπως ξεκαθάρισε ο Γιάννης Στουρνάρας, διαψεύδοντας έτσι τις φήμες ότι η Ελλάδα προχωράει σε έκδοση ομολόγου

μέχρι την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το άσχημο κλίμα μετά την υπόθεση Μπαλτάκου. «Ουδέν αναληθέστερο αυτού. Δεν θα διακινδυνεύουμε μια έκδοση για λόγους πολιτικούς. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη ή προϋπόθεση να γίνει μέχρι το Πάσχα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, τοποθετώντας την έξοδο στις αγορές στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Ανέφερε επίσης, ότι το χρηματοδοτικό κενό του 2014 έχει καλυφθεί πλήρως και έτσι είμαστε καλυμμένοι για ένα χρόνο, ακόμη και αν δεν βγούμε στις αγορές (και γιατί να βγούμε τότε;).
«Η έξοδος στις αγορές είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες και θα γίνει έως το καλοκαίρι», παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για διαδικασία που θέλει προσεκτική προετοιμασία. «Δοκιμάζουμε ξανά σιγά – σιγά την επιστροφή μας, όπως έκαναν και οι άλλες χώρες που βρίσκονταν σε Μνημόνιο, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία» είπε χαρακτηριστικά.
Όσο για το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτο πακέτο βοήθειας; Ο ίδιος επισήμανε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για 12 ακόμη μήνες και υπό προϋποθέσεις για το 2015 – 2016 δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Εάν αυτές οι προϋποθέσεις εκπληρωθούν, είπε, δεν θα υπάρξει θέμα, και μετά το 2016 θα μπορούμε να δανειζόμαστε κανονικά από τις αγορές.
Και εμείς ας μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι δεν είναι πολλές οι μέρες που συμφωνήθηκε η 4η επικαιροποίηση του δευτέρου Μνημονίου, στην οποία προβλέπονται δημοσιονομικά μέτρα τόσο για το 2015 όσο και για το 2016.

Συνεπώς το Μνημόνιο δεν τελείωσε, όπως πολλοί βιάστηκαν να πουν, αλλά ανανεώθηκε για δύο ακόμη χρόνια. Άλλωστε το Μνημόνιο ισχύει ως «υποχρέωσή μας» έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016, διότι έως τότε η χώρα θα δανείζεται (με δόσεις) από το ΔΝΤ περίπου άλλα 16 δισ. ευρώ που απομένουν.
Πίσω πάλι στον Γιάννη Στουρνάρα και στη συνέντευξη που παραχώρησε, μιλώντας και για άλλα επίκαιρα και ουσιαστικά ζητήματα, όπως η φοροδιαφυγή. «Έχουμε σημαντικά αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, έχουμε κλείσει όλες τις τρύπες, κι αυτό φαίνεται από τα έσοδα. Έχουμε κλείσει τις τρύπες στο φορολογικό σύστημα, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.
Στο ερώτημα για το πότε οι καλές ειδήσεις στην οικονομία θα μετατραπούν επιτέλους σε πρακτική ελάφρυνση για τον πολίτη, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να περάσουν τα οφέλη από την οικονομική πολιτική στον πολίτη. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια μείωσης φόρων, λέγοντας ότι έχει ήδη μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, από 1ης Ιουλίου θα μειωθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και μειώνονται οι φόροι υπέρ τρίτων.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε διακριτικά να μιλήσει για τις φήμες περί αποχώρησής του από το υπουργείο Οικονομικών -φήμες που οργιάζουν μετά τη δήλωσή του ότι ολοκλήρωσε το έργο του. «Είπα ότι οι στόχοι που είχα θέσει επιτεύχθηκαν. Ξεκινά νέος κύκλος για μένα», ήταν τα λόγια του.
Έτσι λοιπόν, μας δημιούργησε ακόμη περισσότερα ερωτηματικά για το δικό του μέλλον, αλλά και γενικότερα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, που αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι και καθοριστική για την ομαλή πορεία της χώρας. Αν κρίνουμε, μάλιστα, από τα τελευταία «φάουλ» της κυβέρνησης -που δεν είναι και λίγα- σε πολιτικό επίπεδο, η αλλαγή του υπουργού Οικονομικών θα ήταν κακή κίνηση από πλευράς της. Ακόμη κι αν αυτή γίνει μετά την έξοδο της χώρας στις αγορές…

Keywords
Τυχαία Θέματα