Στην Τουρκία ο Τσίπρας – Συνάντηση με Ερντογάν

13:25 4/2/2019 - Πηγή: Aixmi

Την τέταρτη επίσκεψή του στην Τουρκία πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας αύριο και μεθαύριο. Την Τρίτη κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του ο Αλέξης Τσίπρας, θα έχει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και θα ακολουθήσουν συνέντευξη Τύπου και δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του

ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει και συνάντηση στην Θεολογική σχολή της Χάλκης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Μάλιστα, όπως γράφει σε άρθρο της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί την Θεολογική Σχολή της Χάλκης μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1933, ενώ επαναφέρει και το θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών. Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος Σερκάν Ντεμιρτάς: «Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας θα μιλήσουν επίσης για τους φυγόδικους Τούρκους στρατιωτικούς στους οποίους χορηγήθηκε άσυλο, παρότι είχαν επιχειρήσει να ανατρέψουν την κυβέρνηση μέσω πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Η Τουρκία ήταν αρκετά σίγουρη ότι ο Τσίπρας προσπάθησε σκληρά να αναστρέψει την κατάσταση και να τους εκδώσει. Ο Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη στη Δυτική Θράκη το 2017, θα θέσει σίγουρα τα προβλήματα της ‘’τουρκικής’’ μειονότητας, ενώ ο Τσίπρας θα απαιτήσει σίγουρα την επαναλειτουργία της Θεολογική Σχολής της Χάλκης», ενώ αναφέρεται και στην αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την κυβέρνηση: «Η αποχώρηση του τέως υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου από το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο δίνει σίγουρα ελπίδες για ενισχυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών».

Στο μεταξύ εν όψει της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η χώρα του στοχεύει στη «βελτίωση της φιλίας» και τη «μείωση της εχθρότητας» ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης για την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κ. Γιλντιρίμ σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινή ιστορία και πολιτισμό παρά τις διαφορές τους, ειδικά στο Αιγαίο. «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο γειτονικές χώρες. Και αν έχουμε κάποιες διαφορές πάνω στη θάλασσα του Αιγαίου, μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, το ίδιο κλίμα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Ενώ, διαβεβαίωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει δεκτός με «τουρκική φιλοξενία». «Ο κ. Τσίπρας με το καλό να έρθει, καλώς να έρθει. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να του προσφέρουμε μία καλή τουρκική φιλοξενία. Δεν ξέρω τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμά του. Όμως εμείς θα δώσουμε όλη την προσοχή μας για να περάσει ο μουσαφίρης μας όσο καλύτερα γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον σε συνέντευξή στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα κ. Μπουράκ Οζούγκερτζιν είπε πως «προσβλέπουμε πάρα πολύ στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία» κάνοντας, παράλληλα, λόγο για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας. «Ως γείτονες πρέπει να διατηρούμε πάντα τα κανάλια διαλόγου ανοικτά για να βεβαιωθούμε ότι καταλαβαίνουμε και συναισθανόμαστε τις θέσεις των άλλων», αναφέρει, σημειώνοντας πως αυτός ο φαύλος κύκλος στον οποίο βρίσκουμε τους εαυτούς μας μάλλον δεν θα λύσει τίποτα για πολύ καιρό».
«Είναι φυσικό οι ηγέτες γειτονικών χωρών να επισκέπτονται συχνά ο ένας τον άλλο και να μιλούν για θέματα αμοιβαίων συμφερόντων και κοινών ανησυχιών. Είναι αλήθεια ότι σήμερα έχουμε κάθε είδους νέα μέσα αλληλοενημέρωσης, αλλά πιστεύω σταθερά στις επαφές πρόσωπο με πρόσωπο» σημειώνει ο κ. Οζούγκερτζιν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

The post Στην Τουρκία ο Τσίπρας – Συνάντηση με Ερντογάν appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα