Στερνό αντίο στον Κώστα Μουρσελά -Απούσα η Λυδία Κονιόρδου…

19:51 18/7/2017 - Πηγή: Aixmi

Καλλιτέχνες, συγγραφείς, άνθρωποι του πολιτισμού, αλλά και κάποιοι λίγοι πολιτικοί, έδωσαν το παρών στο ξόδι του σπουδαίου συγγραφέα Κώστα Μουρσελά στο νεκροταφείο της Κηφισιάς, που έφυγε από τη ζωή το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, σε ηλικία 85 ετών.

Εκεί ήταν ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο ένας από τους δυο πρωταγωνιστές της θρυλικής σειρά «Εκείνος κι εκείνος». Ο άλλος, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, δε βρίσκεται στη ζωή.

Παρόντες ήταν, επίσης, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής , ο Γιώργος Κυρίτσης, η Έλενα Ακρίτα, ο Μανόλης Μητσιάς, ο Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ,

ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η Μιλένα Αποστολάκη και αρκετοί ακόμη.

Από την εξόδιο ακολουθία απούσα ήταν η υπουργός Πολιτισμού και ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου.

Ο Κώστας Μουρσελάς είχε γεννηθεί στον Πειραιά το 1932. Το 1951, πρωτοετής φοιτητής της Νομικής, είχε συλληφθεί ως στέλεχος της ΕΠΟΝ και δικαστεί από έκτακτο στρατοδικείο της εποχής (υπόθεση Μπελογιάννη).

Ο Κώστας Μουρσελάς σπούδασε νομικά, αλλά λίγο πριν πάρει την άδεια δικηγόρου διορίστηκε στο δημόσιο μέχρι το 1969, οπότε τον απέλυσε η Χούντα. Έκτοτε αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά -και επαγγελματικά πια- στο γράψιμο. Έργα του παίχτηκαν από το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, από Δημοτικά Θέατρα, από το Ελεύθερο Θέατρο, καθώς και από θιάσους του εξωτερικού (Γαλλία, Γερμανία, Κύπρος).

Μερικοί τίτλοι γνωστών θεατρικών έργων του είναι: «Ενυδρείο», «Μαχαίρι στο κόκαλο», «Οι φίλοι», «Το αυτί του Αλέξανδρου», «Η κυρία δεν πενθεί», «Επικίνδυνο φορτίο», «Ω! τι κόσμος μπαμπά!», «Το δίκανο», «Ημιτελής συνουσία», κ.ά. Στο πλατύ κοινό έγινε γνωστός από τηλεοπτικές παρουσιάσεις έργων του («Μικρές αγγελίες», «Σιγά η πατρίδα κοιμάται», «Το ρολόι»).

Το 1990 επανήλθε στην πεζογραφία εκδίδοντας το μυθιστόρημα «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», του οποίου οι πωλήσεις ξεπέρασαν, συνολικά, τις διακόσιες χιλιάδες αντίτυπα και μεταφράστηκε στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, τουρκικά και εβραϊκά. Ακολούθησαν διηγήματα, νουβέλες, καθώς και το μυθιστόρημα «Το παιχνίδι των τεσσάρων» που το συνέγραψε με τους Π. Τατσόπουλο, Γ. Σκούρτη και Α. Σουρούνη.

Το 2000 εξέδωσε το μυθιστόρημα «Κλειστόν λόγω μελαγχολίας», που ξεπέρασε τις σαράντα χιλιάδες αντίτυπα και μεταφράστηκε στα τουρκικά. Τελευταίο του βιβλίο είναι η συλλογή διηγημάτων «Ο πόθος καίει τα σωθικά» («Κέδρος», 2004). Έχει γράψει, ακόμη, αισθητικά δοκίμια, καθώς και πολλές επιφυλλίδες δημοσιευμένες στην εφημερίδα «Τα Νέα», στη στήλη «Κουβεντιάζοντας».

Keywords
Τυχαία Θέματα