ΣτΕ: Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ένας από τους «8»

14:15 19/4/2018 - Πηγή: Aixmi

Με απόφασή του το Συμβούλιο Επικρατείας δεν δίνει ταξιδιωτικά έγγραφα στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικύς που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο «διατάσσει τη διοίκηση να μην χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα, να ορίσει ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη μη δημιοσιοποιούμενη διεύθυνση και να του επιβάλλει την υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του» κι επιπλέον επισημαίνει, ότι το Δημόσιο οφείλει να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και

προστασία του Τούρκου αξιωματικού. Η απόφαση έχει ισχύ έως τον Μάιο, όταν κι αναμένεται να εκδικαστεί από το ανώτατο δικαστήριο αν θα του δοθεί η όχι άσυλο.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά δεν θα ισοδυναμούν κατ’ ουσίαν με κράτηση. Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων που διατάσσει το Δικαστήριο, το ΣτΕ μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακαλέσει την σημερινή απόφασή του.

Με αυτήν την απόφαση, σύμφωνα με την «Καθημερινή», το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, κάνει δεκτή εν μέρει την αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία άσκησε το ένδικο μέσο κατά της απόφασης με την οποία είχε δοθεί άσυλο στον συγκεκριμένο αξιωματικό.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ ο συγκεκριμένος αξιωματικός πρέπει να φυλάσσεται και να διαμένει υπό ασφαλείς συνθήκες, χωρίς τη δυνατότητα να απομακρυνθεί από τη χώρα, αφού δεν θα έχει ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ για το θέμα του ασύλου, αν θα του δοθεί η όχι, το Δικαστήριο θα αποφασίσει στις αρχές Μαΐου.

Η σημερινή απόφαση αφορά μόνον τον ένα από τους οκτώ, για τους άλλους επτά οι διαδικασίες ασύλου είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Μετά την απόφαση αυτή ο εν λόγω αξιωματικός θα πρέπει σύντομα να διαμένει σε ασφαλή μη γνωστό χώρο. Και οι οκτώ θα αφεθούν ελεύθεροι περίπου στο τέλος Μαΐου οποτε και λήγει το 18μηνο της διοικητικής τους κράτησης.

Πηγή: kathimerini.gr

The post ΣτΕ: Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ένας από τους «8» appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα