«Σφίγγα» ο Στούμπος στην εξεταστική για τον ιδιοκτήτη offshore στην Αυγή

23:19 7/9/2016 - Πηγή: Aixmi

Ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ βρέθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Αυγής, Δημήτρης Στούμπος.
Αντικείμενο της κατάθεσης του, ήταν ο δανεισμός και οι εγγυήσεις του και η κυπριακή εταιρία, που φέρεται να συμμετείχε σε αύξηση Μ.Κ. σε ποσοστό 2,5% περίπου (100.000 ευρώ).

Από την πλευρά του ο κ. Στούμπος, δήλωσε πως η εφημερίδα έχει συνάψει το 2009, δάνειο ύψους 1,2 εκατ. ευρώ

από την Εθνική τράπεζα, το οποίο είναι εξυπηρετούμενο, έχοντας σήμερα υπόλοιπο της τάξης των 930.000 ευρώ. Ωστόσο από την αντιπολίτευση ασκήθηκε κριτική κυρίως για το γεγονός πως η κυκλοφορία της τάξης των 1.500 φύλλων (του καθημερινού εντύπου) δεν δικαιολογεί το ύψος του δανείου, λαμβάνοντας υπόψιν την αρνητική σχέση μεταξύ του ενεργητικού και παθητικού της επιχείρησης. Για το λόγο αυτό, ο κ. Στούμπος επικαλέστηκε επιστολή την οποία έστειλε ο τότε επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εθνική τράπεζα, προκειμένου να εγγυηθεί την δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου.

«Η επιστολή αυτή δεν είναι εγγυητική, αλλά δήλωση πατρωνίας, μια αναφορά που κάνει μια μητρική εταιρία απέναντι σε ένα πιστωτικό ίδρυμα για να επηρεάσει τη βούληση του και να χορηγήσει το δάνειο. Δεν είναι όμως εγγύηση», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση έκανε λόγο για offshore εταιρεία-μια κυπριακή εταιρεία- η οποία εμφανίζεται να έχει συμμετάσχει σε αύξηση ΜΚ, κάτι που όμως δεν δέχθηκε η ο κ. Στούμπος, ο οποίος μάλιστα δεν δέχθηκε να αποκαλύψει το όνομα των φυσικών προσώπων της εταιρίας.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η εφημερίδα δεν έχει προχωρήσει σε υπογραφή δημοσίων συμβάσεων για να υποχρεώνεται να έχει τις μετοχές της ονομαστικές έως φυσικού προσώπου, και πρόσθεσε ότι, και στην περίπτωση αυτή, τηρήθηκε το όριο του 3% και η εταιρεία αυτή δεν διαθέτει ποσοστό τέτοιο που θα μπορούσε να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αποφάσεις, ενώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου συμμετείχε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ισχυρός μέτοχος.

Tέλος, η αντιπολίτευση εστίασε την προσοχή της και στο ύψος των διαφημίσεων που έχει λάβει η «Αυγή», ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια κυρίως από τις τράπεζες. Ο κ. Στούμπος αναγνώρισε πως το 2015 η διαφήμιση ανέβηκε στο 1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας όμως πως η εφημερίδα δεν έχει λάβει σχετικές καταχωρήσεις από δημόσιους οργανισμούς.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για τα έσοδα του 2015 όταν, με κυκλοφορία κατά μέσο όρο 2500 χιλιάδες ευρώ, έβαλε στο ταμείο από διαφημίσεις ένα εκατομμύριο ευρώ, ο κ. Στούμπος αποσαφήνισε ότι αυτό το επίπεδο της διαφήμισης ανταποκρίνεται αναλογικά στην κυκλοφορία, σε σχέση με την αγορά και το απέδωσε στο γεγονός ότι η εφημερίδα, από τη στιγμή που έχασε το έσοδο από τους ισολογισμούς που έφτανε κοντά στο ένα εκατομμύριο τον χρόνο, ενίσχυσε το διαφημιστικό τμήμα με δύο ειδικούς για να ανεβάσει τα διαφημιστικά έσοδα στις 500-600 χιλιάδες και στο ένα εκατομμύριο το 2015, κάτι, ωστόσο, το οποίο, όπως είπε, είχε να κάνει και με το ειδικό βάρος του ονόματος της Αυγής.

Διευκρίνισε, μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία, ότι από το ένα εκατομμύριο διαφημιστικά έσοδα του 2015, μόλις το 35% ήταν διαφημίσεις από τράπεζες, ενώ τα υπόλοιπα προήλθαν από την προσπάθεια που έγινε από το διαφημιστικό τμήμα για την προβολή μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα