Σερβία: Μόνος αντίπαλος του Βούτσιτς ο εαυτός του – Νικητής από τον α΄γύρο

14:45 1/4/2017 - Πηγή: Aixmi

Με μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση ο Αλεξάντρ Βούτσιτς στοχεύει στην πρωτιά των προεδρικών εκλογών στη Σερβία.

Εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, τα ΜΜΕ του πλέκουν συνεχώς το εγκώμιο και αδιαφορούν για τους υπόλοιπους 10 υποψήφιους.

Πραγματικό αντίπαλο δεν έχει. Η αντιπολίτευση είναι διαιρεμένη και κατεβαίνει με 10 υποψήφιους. Άξιοι μνείας είναι οι Σάσα Γιάνκοβιτς, που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει κάνει πολλές αποκαλύψεις σκανδάλων κυβερνητικών στελεχών και ο Βουκ Γέρεμιτς, πρώην υπουργός

Εξωτερικών, ο οποίος ήρθε δεύτερος στις προτιμήσεις για το πόστο του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ. Σε εθνικά θέματα και οι δύο υποστηρίζουν τις θέσεις Βούτσιτς: ναι στην ΕΕ και στη συνεργασία με τη Ρωσία, όχι στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, γράφει η Deutsche Welle μεταξύ άλλων.

Υπάρχουν κι άλλοι δύο υποψήφιοι που διατηρούν ελπίδες για τη δεύτερη θέση. Πρόκειται για τον εθνικιστή Βόϊβοσλαβ Σέσελι, άλλοτε πολιτικό μέντορα του Βούτσιτς, που αθωώθηκε σε πρώτο βαθμό από το Δικαστήριο της Χάγης για Εγκλήματα Πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, και ο Λούκα Μαξίμοβιτς. Πρόκειται για ένα νέο πρόσωπο της πολιτικής, 27 χρόνων, από προάστιο του Βελιγραδίου, που έχει ενθουσιάσει τη σερβική νεολαία. Κυκλοφορεί με το ψευδώνυμο «λευκός», ντύνεται στα λευκά και διακωμωδεί τους πολιτικούς. Πότε υπόσχεται ότι θα… φτιάξει θάλασσα, πότε τους ζητά 720 ευρώ για υποστήριξη.

Εάν παρόλα αυτά ο Βούτσιτς δεν καταφέρει να κερδίσει στον πρώτο γύρο, ο επαναληπτικός θα γίνει στις 16 Απριλίου, ημέρα του Πάσχα για τους ορθόδοξους Σέρβους. Το ενδεχόμενο προκαλεί την οργή της αντιπολίτευσης, γράφει η DW.

Keywords
Τυχαία Θέματα