Σε κρίση η οικονομία της Τουρκίας – Βουλιάζει η λίρα

20:21 28/3/2018 - Πηγή: Aixmi

Σε μεγάλη κρίση βρίσκεται η τουρκική οικονομία, γεγονός που επαναφέρει στο μυαλό πολλών το 2001 όταν η χώρα αναγκάστηκε στο ΔΝΤ.

Αυτή τη στιγμή το επιτόκιο δανεισμού της βρίσκεται στο 12,5% -επίπεδο, ουσιαστικά, απαγορευτικό. Ο πληθωρισμός έχει απογειωθεί στο 10,2% και οι αθρόες εισαγωγές έχουν οδηγήσει το ισοζύγιο σε αρνητικό πεδίο (-7,2 δισ ευρώ), ενώ και η τουρκική λίρα πιέζεται πάρα πολύ.

Το μεσημέρι, το αμερικανικό δολάριο έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 4 λιρών και αντιστοιχούσε με 4,0025 τουρκικές λίρες. Πρόκειται για

επίπεδο-ρεκόρ, το οποίο δημιουργεί πολλά ερωτήματα για την σταθερότητα και το μέλλον της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, το ένα ευρώ αντιστοιχούσε με 4,9622 τουρκικές λίρες. Όσον αφορά την αγγλική λίρα, αυτή αντιστοιχεί πλέον σε 5.6627 τουρκικές λίρες.

Πριν από 5 χρόνια το ένα ευρώ αντιστοιχούσε με κάτι λιγότερο από 2,5 τουρκικές λίρες. Το ευρώ ξεπέρασε το φράγμα των τριών τουρκικών λιρών το 2014 όταν ήρθαν στο προσκήνιο τα σκάνδαλα, στα οποία εμπλεκόταν η τουρκική κυβέρνηση και η οικογένεια του προέδρου Ερντογάν. Λίγο μετά το πραξικόπημα το καλοκαίρι το 2016, το ευρώ ξεπέρασε και το φράγμα των 4 τουρκικών λιρών. Σήμερα, είναι κοντά στις 5 λίρες.

Σε κρίση η οικονομία της Τουρκίας -Βουλιάζει η λίρα

The post Σε κρίση η οικονομία της Τουρκίας – Βουλιάζει η λίρα appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα