Σαμαράς: Δεν θα υπάρξει άλλο Μνημόνιο – Σόιμπλε: Ξεπεράσατε τους στόχους

00:16 24/11/2013 - Πηγή: Aixmi

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, δημοσίως, ο πρωθυπουργός δήλωσε στη Γερμανία ότι η Ελλάδα δε θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο. Σήμερα το έκανε ενώπιον του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, σχολιάζοντας δικές του αναφορές για το ενδεχόμενο νέου Μνημονίου, όπως χθες το είπε μπροστά στην Άνγκελα Μέρκελ.

Επισήμανε,

μάλιστα, για δεύτερη επίσης φορά την υποχρέωση -εκ του υπάρχοντος Μνημονίου- της Ευρωζώνης, να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, από τη στιγμή που η χώρα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Εφόσον, λοιπόν, τον Απρίλιο η Eurostat πιστοποιήσει ότι υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 (πράγμα που είναι γεγονός) το Eurogroup θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις για το χρέος.

Ο πρωθυπουργός φρόντισε, πάντως, να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσουν οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής -προφανώς για να μη θεωρήσουν οι Γερμανοί ότι θα αρχίσει κάποιου τύπου παράλογες παροχές.

Ιδιαίτερα θετικός με την πρόοδο των οικονομικών δεικτών της Ελλάδας εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Η Ελλάδα» -είπε- «είχε να αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Και τα κατάφερε καλύτερα απο τους στόχους. Έχουμε κάθε σεβασμό γι αυτο. Όταν βλέπει κανεις τι είχαν να αντιμετωπίσουν και στο εσωτερικό πεδίο πρέπει κανείς να ειναι δικαιος».

Χρησιμοποίησε, μάλιστα ως δείγμα της θετικής ελληνικής πορείας την πτώση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας μας με δεκαετή ομόλογα, από το 23% τον Μάιο του 2010, στο κάτω από το 10% που είναι σήμερα.

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε συναντήθηκαν νωρίς το πρωί και στη συνέχεια μίλησαν στο συνέδριο της μεγάλης εφημερίδας Suddeutsche Zeitung.

Keywords
Τυχαία Θέματα