Σακελλαρίου -Ήταν αντιμνημονιακός και παρέμεινε ως το τέλος

14:07 17/5/2018 - Πηγή: Aixmi

Η είδηση είναι γνωστή σε όλους: Ο πρόεδρος τού Συμβουλίου Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας διαρροές από την πρόσφατη συνεδρίαση, στην οποία κρίθηκε συνταγματική η νέα περικοπή των συντάξεων. Η απόφαση ελήφθη με μόλις μία ψήφο διαφορά (13 έναντι 12) και ο ίδιος ο κ. Σακελλαρίου μειοψήφησε.

Το εντυπωσιακό είναι ότι έκανε την ανακοίνωση φορώντας τη δικαστική τήβεννο, την οποία οι ανώτατοι δικαστές φέρουν μόνο όταν βρίσκονται στην έδρα. Το λιγότερο εντυπωσιακό είναι ότι παραιτήθηκε λίγες εβδομάδες

πριν συνταξιοδοτηθεί -άρα, η έξοδός του δεν περιείχε κάτι ηρωικό.

Τον Νίκο Σακελλαρίου είχε επιλέξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως πρόεδρο τού Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου το Φθινόπωρο τού 2015. Όπως ακουγόταν τότε στα δημοσιογραφικά γραφεία, διέθετε τη σθεναρή υποστήριξη τού Πάνου Καμμένου και τού αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είχε προτείνει τον Δημοσθένη Πετρούλια. Ήταν γνωστός για τις αντιμνημονιακές του απόψεις, τις οποίες διατήρησε έως το τέλος.

Ο λόγος που προέβαλε για την παραίτησή του θεωρείται προσχηματικός, καθώς διαρροές είχαν γίνει σε πάμπολλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Για παράδειγμα, γιατί δεν παραιτήθηκε τον Νοέμβριο 2016 όταν διέρρευσε ότι κρίθηκε αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ή όταν έγινε γνωστή η απόφαση για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών;

Δεν πείθει, λοιπόν, η αιτιολογία που προτάσσει ο κ. Σακελλαρίου. Ας έλεγε ότι διαφωνεί με την απόφαση και ότι δε θέλει να μειωθούν άλλο οι συντάξεις. Αν και ο ρόλος τού δικαστή δεν είναι να κρίνει με βάση το δημόσιο αίσθημα, αλλά με κριτήριο το Σύνταγμα και τους Νόμους. Το πρόβλημα ήταν ότι επελέγη ως αντιμνημονιακός, αλλά δεν παρακολούθησε τη στροφή τής κυβέρνησης υπέρ τού μνημονίου στη συνέχεια. Άλλωστε, είναι πρόσφατη η ανοιχτή σύγκρουσή του με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, τον οποίο κατήγγειλε για ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Σακελλαρίου -Ήταν αντιμνημονιακός και παρέμεινε ως το τέλος

The post Σακελλαρίου -Ήταν αντιμνημονιακός και παρέμεινε ως το τέλος appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα