Ρεαλιστική στροφή Τσίπρα -Καλά λόγια, αλλά καμιά υποχώρηση από Μέρκελ

00:42 24/3/2015 - Πηγή: Aixmi

Η στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς τον ρεαλισμό επιβεβαιώθηκε με τις επίσημες δηλώσεις που έκανε, μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

— Όταν διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή «αλλάζοντας το μείγμα της πολιτικής» και όχι την ίδια την πολιτική.
— Όταν αποδέχθηκε τα θετικά των προηγούμενων κυβερνήσεων, επισημαίνοντας «δε θα γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε».
— Όταν δεσμεύτηκε ότι θα βάλει

μπροστά γενναίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να πληρώσουν και όσοι έχουν καταφέρει να το αποφύγουν έως τώρα.
— Όταν χαρακτήρισε «ηθικό και όχι υλικό» το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων για τη ναζιστική θηριωδία στην Ελλάδα.

Όλα αυτά δε, όταν από το στόμα της Γερμανίδας καγκελαρίου βγήκαν μόνο φιλόφρονες λόγοι, αλλά ούτε λέξη που να δείχνει διάθεση αποδοχής των ελληνικών απόψεων. Δημοσίως, τουλάχιστον, έμεινε στις πάγιες θέσεις της: δώστε μετρήσιμες, οικονομικά, μεταρρυθμίσεις στους ελεγκτές, και αν αυτοί τις εγκρίνουν θα τις φέρουν στο Eurogroup το οποίο και θα αποφασίσει.

Με δυο λόγια, από τις δημόσιες -επαναλαμβάνω- δηλώσεις προκύπτει «λείανση» των διεκδικήσεων και διάθεση αναζήτησης έντιμου συμβιβασμού από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα.
Και από την Άνγκελα Μέρκελ επιθυμία βελτίωσης του πολιτικού κλίματος -που είχε επιβαρυνθεί δραματικά- χωρίς όμως κινήσεις αποδοχής των ελληνικών θέσεων. Και χωρίς καμιά κουβέντα για εκταμίευση χρημάτων, όταν είναι γνωστό ότι σε δέκα μέρες τα ταμεία του κράτους θα έχουν αδειάσει.

Μένει, βεβαίως, να δούμε αν προέκυψε κάτι σημαντικό στη διάρκεια του δείπνου, όπου αναμενόταν να συζητηθούν σε βάθος όλες οι πτυχές του προβλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα